Kultúra

2016.02.26. 18:59

Robotok házi hulladékból

Az Élményműhely egy olyan, 2008-ban Pécsről indult közösség, melynek célkitűzése a természettudományos tárgyak élményszerű oktatása az iskolákban. Ez a társaság mostantól minden hónapban tudósokat, mérnököket, informatikusokat mozgósít a Zsolnay-negyedbe, hogy a természettudomány különböző területeiről tartsanak izgalmas előadásokat a gyerekeknek.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Az interaktív eszközöket használó sorozat Vecsei Ákos villamosmérnök bemutatójával indul vasárnap 15 órakor, aki háztartási hulladékokból készít ötletes, különleges robotokat. Hogy miféléket? Igazán különleges berendezéseket. Például holdjáró egyensúlyoz joghurtosdoboz-lábakon, petpalackból formált rakétakocsi áll startra készen, de van itt WC-papír- gurigákból épülő karos robot is.

– Ha megnézzük őket, kiderül, az egyértelmű, hogy csak a fantázia szab határt ezeknek az apró masináknak. De mi mozgatja, működteti az apró szerkezeteket?

– Mint látható, a robotok villognak, járnak, gurulnak, feladatokat végeznek. Ami közös bennük, hogy mind egy  általam fejlesztett építőkészlet segítségével épült, melyhez okostelefonon futó, ingyen letölthető vezérlő- programot is írtam. Az eddig elkészült mintegy félszáz robotmodellről részletes leírás, videó is található a facebook.com/rebotkit címen.

– Hogy születtek meg ezek a háztartási szemétből kialakított, mindent tudó modellek?

– Az afrikai közoktatás számára meghirdettek egy robotépítő pályázatot azzal a feltétellel, hogy a hozzávaló tartozékok nem kerülhetnek többe, mint tíz dollár. A beadási határidőről lemaradtam, de 2014-ben a kifejlesztett készletemmel megnyertem a legnagyobb nemzetközi robotverseny free style kategóriáját Bécsben, a Robot Challenge-t. Megjegyzem, nekem is van két fiam, akik természetes érdeklődésükkel kiszűrtek minden hibát a házi teszteléseknél, a közös munka hatására pedig az egyikük már mérnök-informatikusnak tanul a Budapesti Műszaki Egyetemen.

– Mit tanít meg a gyereknek egy robot megépítése?

– Például a biológiából az anatómiát, az emberi végtagok működését. A fizikából a kinetika, a mechanika törvényeit, a súrlódás, a forgás gyakorlati hatásait, az informatikából a programozást, a vezérlést. Matematikát pedig minden szinten, mert számolás nélkül semmi nem áll össze. És mindezt élményszerűen, ami örökre megragad az emlékezetükben.

Munka és hobbi az informatika

Vecsei Ákos 1965-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1984-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán híradástechnikai szakon diplomázott. A Videoton Computer pécsi leányvállalatánál kezdte a munkát, az Allianz Biztosító Társaság informatikusa volt húsz éven át, 2010-ben alakított saját informatikai vállalkozást, ahol ma is dolgozik.

Felesége, Ágnes az Államkincstárnál dolgozik.

Kislányuk, Dóra (13) Pécsett a Janus Pannonius Gimnázium tanulója, Péter, fiuk (18) a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium végzős diákja. Legidősebb gyermekük, Gábor (23) pedig mérnök-informatikusnak tanul Budapesten.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!