Kultúra

2012.12.26. 16:51

Télen van csak probléma a gyakorlással

Az orgonával egy baj van: nem lehet hazavinni – többek között erről is beszélt lapunknak ifjabb Balatoni Sándor, aki a közelmúltban kapott Junior Prima díjat.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Neve előtt ott van az ifjabb, úgyhogy indokolt a kérdés: szülei is zenével foglalkoznak?

– Csak nagyapám testvére, Balatoni Mátyás: ő kántor és zeneszerző volt. De ha inspirációról van szó, akkor Megyimorecz Ildikó zongoratanárnőt említhetem: a szomszédunkban lakott, kicsi voltam, amikor azt mondta, hogy szépen énekelek. Így kezdődött.

– S hogyan folytatódott?

– A Juricsisba, majd a kereskedelmibe jártam, utóbbi helyen még énekóra sem volt. Később azonban a fővárosi Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézetbe kerültem, egyházkarnagy szakra.

– Emlékszik még az első fellépésére?

– Emlékem nem sok van, de egy oklevél igazolja, hogy amikor ötödikes voltam az általános iskolában, akkor egy misét már rám bíztak Bikalon. Az orgona tehát már egészen korán jelen volt az életemben.

– És miért pont az orgona? Csupa baj van vele. Nem lehet például otthon gyakorolni...

– Ez igaz, de mégis csak ennél a hangszernél van olyanfajta magasztosság, amely semelyik másiknál. Ráadásul, ahogy mondani szoktam, itt én vagyok a zenekar és a karmester egyben. A gyakorlásra visszatérve: a pécsi Pius Templomban játszom, és oda járok gyakorolni is – tény, hogy telente ez elég kemény kihívás..

– Amikor belekezd egy Bach-ba, akkor elmúlik a fázás?

– Így is lehet mondani. Amúgy érdekes, hogy ezt mondja: mindenki Bach-ot emlegeti, ha az orgona előkerül. Nekem azonban a magyar zene a szívügyem: nem elvitatva persze a nagy külföldi szerzők értékeit, de legalább annyit játszom Liszttől vagy Kodálytól, mint Bachtól vagy Francktól.

– Ezen szerzőkkel is be lehet csábítani a közönséget?

– Persze. Nyilvánvaló, hogy az orgonának is van immáron egy show-biznisz-oldala, de én hiszek abban, hogy az egyéb értékek sem tűnnek el.

Sok éve a Jézus Szívében

BALATONI SÁNDOR 1983-ban született Pécsett. 2008-ban az Egyházzenei Intézetben szerzett egyházzenész oklevelet Budapesten, majd a Pécsett diplomázott karvezetőként 2010-ben, orgonaművészként 2011-ben. 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya, a két zeneiskola tanára, a PTE-n pedig óraadó és doktornaduszhallgató. 2008 óta a Pannon Filharmonikusok és lemezfelvételek rendszeres közreműködője.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!