Kultúra

2015.09.13. 11:57

Tovább folytatódik a baranyai kincsgyűjtés

Nagy lendülettel indult a Kincses Baranya program, és szépen gyarapszik a Megyei Értéktár gyűjteménye. Mi várható még, és hol tart projekt? – erről kérdeztük Nagy Csabát, a Baranya megyei önkormányzat vezetőjét, és Szatyor Győzőt, a Megyei Értéktár Bizottság elnökét. (x)

BAMA

A Kincses Baranya program megyejárása eljutott a mohácsi, bólyi, sellyei, valamint a pécsváradi járásba, a találkozókra meghívtuk a települések polgármestereit is – vázolja a történteket Nagy Csaba. – Hangsúlyoztuk, hogy minden település megtalálhatja a maga értékeit, s ezeket az értékeket a  turizmus szolgálatába lehet állítani. Olyan évszázados múltra visszatekintő kincsek kerültek szóba, mint például az Emmaus-járás vagy a nagynyárádi Kékfestő Fesztivál, az ormánsági kazettás templomok. Abban mindannyian egyetértettünk, az értékmentés egyik legfontosabb módja az, hogy az idősek átadják ezt az örökséget az unokáknak, hiszen ha ez elmarad, akkor fontos tudás veszhet el.

Nagy Csaba kiemelte, hogy bízik benne, a Megyei Értéktár Bizottság olyan anyagot gyűjt össze, ami lefedi Baranyának a nyolc kategória által meghatározott értékeit. Ha pedig elkészül a kiadvány, akkor az olvasó/látogató számára világos lesz, milyen kulturális, természeti és egyéb értékek vannak a térségben. A megyei közgyűlés elnöke úgy foglalta össze gondolatait, hogy a programot folytatni kell, a cél az, hogy Baranya mind a 301 települése közül minél többről érkezzen anyag, ami gazdasági-turisztikai potenciált hozzon létre.

A projektről aztán így összegzett: – Ma, amikor a megye szerepét sokan megkérdőjelezik, rendkívül fontosnak tartom, hogy legyen egy olyan közös nevező, jelen esetben az értéktár, amelyet valamennyi itt élő ember a magáénak érez, és amely lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, mit is jelent a megye valójában. A Megyei Értéktár olyan gyűjtemény, amely nem egy magánszemélyé, cégé, hanem egy közösségé. Hosszú távú célunk, hogy a Kincses Baranya névvel fémjelzett értékek gyűjteménye, amely valamennyi baranyai polgáré, ne csak gazdasági és turisztikai potenciált jelentsen, hanem értékteremtő, közösségformáló lehetőséggé váljon.

Szatyor Győző a beérkezett anyagokról a következőképpen számolt be: – Az Orfűről beérkezett anyag mintaértékűen kidolgozott, de megkértük az összeállítóit, vegyék bele Abaligetet, Tekerest is, hogy térségi érték alakuljon ki. A Magyar Óriás Nyúl Baranyai Tájfajtája és a Baranyai Tájfajta Tyúkkal kapcsolatos anyag szakmailag kifogástalan, ezeket a nemzeti értéktárba is előterjesztjük.

A Megyei Értéktár elnöke a baranyai sajátosságokra is felhívta a figyelmet: – A Magyar Óriás Nyúl Baranyai Tájfajtája és a Baranyai Tájfajta Tyúk csak erre a térségre jellemző. Fesztiválok mindenütt vannak, azonban ezek közül kiemelkedik egyediségével a pécsváradi leányvásár. A bikali reneszánsz birtok, a hungarikum Zsolnay pedig páratlan a maga nemében.

Kiderült az is, hogy a megyejárás idén a komlói, siklósi, szigetvári, szentlőrinci, hegyháti járásokban folytatódik. S hogy ki keresheti és miként az Értéktár Bizottságot? Nos, bárki adhat be anyagot, aki úgy érzi, hogy bizonyíthatóan értéket képvisel, ami a birtokában van. További részletek a www.kincsesbaranya.hu oldalon találhatók.

Mi került már a térségi kosárba?

Zsolnay porcelán és kerámia, Zsolnay Kulturális Negyed, Harkányi gyógyvíz és fürdőkultúra, Bikali Élménybirtok,  Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál, Nagypalli Pogácsafesztivál, Magyar Óriás Nyúl Baranyai Tájfajtája, Baranyai Tájfajta Tyúk,  Mároki lakodalmas, Orfű: Mecsek Háza, Szent Márton püspök templom, Orfűi-tó, Malommúzeum, Szent Márton püspök kápolna, Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, Kézműves Alkotóház, Herman Ottó-tó, szakrális kisemlékek, Trió-barlang, Nagyboldogasszony-kápolna, Vízfő-forrásház, Medvehagyma Fesztivál, Szuadó-barlang, Pécsi-tó, Mozsgói Kakasfesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!