Köztünk vannak?

2022.04.06. 15:05

Megdöbbentő felfedezés: nem földi eredetű anyagból készült a híres fáraó fegyvere

Kiderült, hogy a világűrből származik Tutanhamon tőrének vas pengéje.

A jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállított tőrt 1925-ben írta le Howard Carter amatőr régész, aki arról vált nevezetessé, hogy felfedezte Tutanhamon sírját - derül ki az Origo cikkéből. 

 

A fáraó fegyverének pengéje rozsdamentes, homogén fémből, gazdagon díszített markolata pedig aranyból készült. Hüvelye szintén arany és ugyancsak pazar küllemű: egyik oldalát liliomok, a másikat tollak ékesítik, a végén pedig egy sakálfej található.


A penge összetételét röntgenfluoreszcens spektrometriával vizsgálták szakértők. Az eredményekből kiderült, hogy a tőr vasanyaga meteoritból származik. A pengében nagy arányban van jelen nikkel, ami a szakértők szerint egyértelműen az űrbéli eredetre utal. A vasmeteoritok főleg vasból és nikkelből állnak, mellettük kisebb mennyiségben előfordul még kobalt, foszfor, kén és szén.


A vasércből készült történelmi tárgyak nagyjából 4 százaléknyi nikkelt tartalmaznak, Tutanhamon tőrében azonban a nikkel aránya 11 százalék. Az alábbi forgatható, háromdimenziós animáción alaposabban megszemlélhetjük a különleges tárgyat. 

 

 

 

Az ókori egyiptomiak a vasmeteoritoknak különösen nagy jelentőséget tulajdonítottak; az égből érkező isteni jelnek tekintették őket, és értékes tárgyakat készítettek belőlük. A legrégebbi ismert vasmeteoritból előállított egyiptomi tárgyak Kr. e. 3200-ban készültek.

 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában