nem az afrikai változat

2018.09.09. 11:50

Megjelent a sertéspestis Japánban, leállították a húsexportot

Több mint negyedszázad elteltével jelent meg a fertőzés a szigetországban.

Több mint negyedszázad elteltével ismét sertéspestist mutattak ki Japánban.

A Gifu tartományi központban kimutatott sertéspestis kórokozója a mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával. Japánban 26 éve nem fordult elő sertéspestis-fertőzés.

A tokiói mezőgazdasági minisztérium felfüggesztette a sertéshús és a vaddisznóhús exportját.

Kínában, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országában most először jelent meg az afrikai sertéspestis. Az első fertőzött állományt augusztus elején fedezték fel, azóta már nyolc másik helyre is eljutott a rendkívüli fertőző vírus. Eddig több mint 40 ezer sertést vágtak le és semmisítettek meg, de félő, hogy a járvány átterjed Délkelet-Ázsia más országaira.

A Kínát sújtó afrikai sertéspestis ázsiai elterjedésének kockázata miatt a héten rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy a tíz érintett országgal közösen kidolgozzák és életbe léptessék a járvány elterjedésének megakadályozását célzó akciótervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!