Labdarúgás

2023.06.23. 19:43

Az Egyesült Államokban rendezik az első 32 csapatos klubvilágbajnokságot

Az Egyesült Államokban rendezik 2025-ben az első 32 csapatos klubvilágbajnokságot - jelentette be pénteken a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

MW

Erling Haaland, a Manchester City (b) és Éder Militao, a Real Madrid játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City-Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Adam Vaughan

A FIFA vezető testülete egyhangúlag jelölte ki a 2024-es Copa Américának is otthont adó Egyesült Államokat, amely 2026-ban Kanadával és Mexikóval közösen a világbajnokság társházigazdája is lesz.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke kiemelte: a férfi profi klubfutball csúcseseményéhez minden szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll majd, akárcsak a helyi szurkolók széleskörű érdeklődése.

Így az Egyesült Államok ideális helyszín lesz az új, globális torna első kiírásának

- fogalmazott Infantino.

INFANTINO, Gianni
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke felszólal az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA 47. kongresszusán Lisszabonban 2023. április 5-én
Fotó: Miguel A. Lopes / Forrás: MTI/EPA/LUSA

Idén utoljára még a hétcsapatos formátumban rendezik meg a klubvilágbajnokságot Szaúd-Arábiában, a házigazda ország képviselője mellett a hat konföderáció bajnoka vesz részt rajta. A FIFA márciusban jelentette be, hogy 2025-től négyévente kerül sor a tornára, minden konföderáció legrangosabb sorozatának négy győztese kvalifikálja magát 2021 és 2024 között.

Ezt azt jelenti, hogy Európából a Chelsea, a Real Madrid és a legfrissebb győztes, a Manchester City már biztos résztvevőnek számít.

A FIFA egyúttal határozott arról is, hogy a 2030-as világbajnokság pályázati időszakát egy negyedévvel megtoldotta: a pályamunkákat a FIFA Tanács szeptember-októberben esedékes következő ülésén ismertetik, a rendezőről pedig jövő év végén határoz a szövetség kongresszusa.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában