Bajnokok Ligája-selejtező

2023.08.08. 11:30

Meghalt egy görög szurkoló Athénban, elmarad a BL-meccs

Egy görög szurkolót halálra késeltek a kedd (ma) esti AEK Athén–Dinamo Zagreb labdarúgó-Bajnokok Ligája-selejtező előtt – közölte az MTI.

MW

Az AEK Athén szurkolói

Fotó: Kostas Koutsaftikis

A görög fővárosban hétfőn összecsaptak a két csapat huligánjai, egy 29 éves görög férfit több késszúrás is ért, és belehalt sérüléseibe.

 A rendőrség 96 garázdát vett őrizetbe, nyolcan kórházba kerültek.

A BL-selejtező harmadik fordulójában sorra kerülő mérkőzés előtt a két klub megállapodott abban, hogy nem engednek be a stadionjukba vendégszurkolókat. 

Ennek ellenére mintegy 150-200 horvát huligán bukkant fel Athénban, akik – a közösségi oldalakra felkerült videók alapján – kisbuszokkal, konvojban utaztak Görögországba.

Egyelőre nem tudni, hogy a görög rendőrök miért nem avatkoztak közbe a határnál vagy az autópályán. 

A horvát szurkolók a Nea Filadelfia nevű elővárosban kukákat és ágakat gyújtottak fel, autókat és kirakatokat törtek össze, és több helyen is összecsaptak a helyi bandákkal.

A Dinamo Zagreb közleményben ítélte el a történteket, részvétüket fejezve ki az elhunyt szurkoló családjának. A klub ismét felhívta szurkolói figyelmét, hogy ne utazzanak el a görögországi találkozóra. Mint írták, 

A Dinamo továbbra is elkötelezett egy olyan környezet megteremtése mellett, amelyben a sport iránti szeretet pozitív módon, az összetartozás, a tisztelet és az együttműködés révén jut kifejezésre.

2022-ben a görög kormány hat hónapról öt évre emelte a szurkolói erőszakos bűncselekményekért kiszabható maximális büntetést, miután az Arisz Szaloniki és a PAOK szurkolóinak az összecsapása során késeltek halálra egy 19 éves fanatikust. A múlt hónapban hét vádlottat találtak bűnösnek a gyilkosságban, őket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, öt másik vádlott pedig több mint 19 éves börtönbüntetést kapott bűnrészességért. 

 A horvát klub közlése szerint a történtek után az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elhalasztotta a találkozót. Ennek nyomán jövő kedden az eredetileg visszavágónak kiírt zágrábi meccs lesz a párharc első felvonása, az UEFA pedig kedden este közölte, hogy Athénban jövő szombaton rendezik a visszavágót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában