Eb selejtező

2023.09.07. 22:46

Hatalmasat lépett Németország felé a magyar válogatott

A magyar válogatott hatalmasat lépett a jövő nyári németországi Európa bajnokság felé azzal, hogy egy nagyon nehéz mérkőzésen nyerni tudott Belgrádban. A magyar csapat 10 pontjával vezeti a selejtezőcsoportját a 7 pontos Szerbia előtt.

MW

Varga Barnabás (b), a magyar és Nemanja Gudelj, a szerb válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Egy büntetés miatt nem lehettek szurkolók a stadionban a Szerbia–Magyarország Eb-selejtezőn, leszámítva azt a több ezer gyermeket, akiket az utóbbi években ilyen büntetések esetében beenged az UEFA a vétkes válogatott találkozóira. Így a Crvena Zvezda otthonában játszott mérkőzésen nem kongtak üresen a lelátók, ami egy labdarúgó mérkőzésnek mindenképpen jót tesz.

A két válogatott kezdőcsapata:

Szerbia: Milinkovic – Veljkovic, Gudelj, Pavlovic – Radonjic (Zivkovic), Maksimovic (Milenkovic), Milinkovic Savic, Kostic (Mladenovic) – Tadic (Ilic), Vlahovic (Luka Jovic) – Mitrovic
Magyarország: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Kata), Styles, Kerkez (Fiola) – Szoboszlai, Varga B. (Ádám M.), Sallai R. (Csoboth)

Fordulatos első félidő

A magyar válogatott idegenbeli, fehér szerelésében lépett pályára, míg a házigazdák pirosban játszottak. Érdekesség, hogy a két válogatott még veretlen 2023-ban. Az első tíz percben többet volt a labda a mienknél, de komoly helyzetet vagy támadást nem nagyon tudtunk felépíteni.

Egy magyar szöglet után gyorsan Dibuszhoz került hátra a labda, aki rosszul rúgta azt ki, a hazaiak sakk-mattra játszották a helyzetet, végül szalai Attiláról került a hálónkba a labda a 10. percben. 

Így már a magyar válogatott védelme sem százszázalékos idén, a bekapott találat pedig némileg megzavarta a mieinket, a szerbek aktívabbak és kezdeményezőbbek lettek.A félidő közepére ismét inkább nálunk volt a labda, de nem tudtunk vele mit kezdeni, míg a szerbek egy-egy húzásból, beívelésből komoly zavarokat tudnak okozni a kapunk előtt. 

A 33. percben végül góllá érett a mezőnyfölény, Sallai Roland lövését védte Milinkovic, a labda azonban Sallai lábára pattant, ahonnan Varga elé került, ő pedig a kapuba passzolt. Csak a gyerekek dudái nem akartak elhallgatni a magyar gólra, fújták rendületlenül!

Nem kellett sok a fordításhoz, a középkezdés után elvesztették a labdát a szerbek, gyorsan letámadtunk, aminek szöglet lett a vége. 

A sarokrúgás után egy tizenegyesgyanús szituációt tovább engedett a játékvezető, Willi Orban pedig szép góllal szerzett vezetést a magyar válogatottnak a 36. percben!

Magyar játékosok gólöröme
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Érdekesség, hogy a szerb válogatottnak a gólja ellenére nem volt kaput eltaláló lövése a félidőben, annak ellenére, hogy többször is veszélyesen íveltek a magyar védelem mögé. A tét rányomta a bélyegét az első félidőre, nem volt magas színvonalú a játék.

Nagyot küzdöttünk a második félidőben

A szerbek a széleken cseréltek a szünetben, a magyar válogatott nem változtatott. A félidőből jó negyed óra telt el, amikor Vlahovic lőtt tulajdonképpen tökéletesen a léc alá, Dibusznak először kellett védenie, ami azonnal egy hatalmas bravúr volt. Bejöttek a szerb cserék, egyértelműen feljavult a hazai csapat játéka. 

A 75. percben Nagy Ádám csúszott a Zivkovic felé tartó labdára, ami a saját kapufánkról pattant Dibusz kezébe... A támadást les miatt már megállították, mégis figyelmeztető jel volt a csapat számára.

A rendes játékidőben több gól nem esett, a 90 percet egy szerb kapuralövés zárta. A mérkőzés utolsó perceiben nagyon nyomott a szerb csapat az egyenlítésben bízva. A 93. percben Szoboszlai lövése kapu mellé ment, egy beadással talán jobban jártunk volna. Az utolsó percekben a magyar válogatott heroikusan védekezik, a szerbek pedig mindent megtettek egy újabb gólért, de hiába, 

a magyar válogatott 2-1-re megnyerte a csoportrangadót és óriási lépést tett a jövő évi Európa bajnokság felé!

A G csoportot Magyarország vezeti 10 ponttal a 7 pontos Szerbia előtt. A jövő nyári Európa bajnokságra a csoport első két helyezettje egyenes ágon jut ki. Vasárnap Csehország ellen felkészülési találkozót vív Marco Rossi csapata a Puskás Arénában, ahol októberben éppen Szerbiát fogadjuk majd az Eb-selejtezők következő fordulójában!

A litván válogatott házigazdaként 2-2-es döntetlent játszott a montenegrói csapattal a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában, melyet így továbbra is pontelőnnyel vezet a magyar együttes. A fordulatos mérkőzésen a hazaiak a 71. percben szereztek vezetést Gytis Paulauskas találatával, de a montenegróiak Nikola Krstovic góljával előbb egyenlítettek, majd a hajrában Stefan Savic szögletet követő, közeli kísérlete után a vezetést is megszerezték.
Azonban a hosszabbításban a litvánok Fedor Cernych 18 méteres kapáslövésével egy pontot otthon tartottak, s a tabellán megelőzték a bolgárokat.
Eb-selejtező, G csoport, 5. forduló:
Litvánia-Montenegró 2-2 (0-0)
A magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő bolgár labdarúgó-válogatott 1-0-ra kikapott az iráni csapattól Plovdivban felkészülési mérkőzésen csütörtökön.
Eredmény:
Bulgária-Irán 0-1 (0-1)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában