bűnügy

2018.03.27. 16:52

Elítélték a magyar fiatalt, aki csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

Egy társával együtt állt bíróság elé, akit szintén elítéltek.

Négy év fegyházbüntetésre ítélt terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt a Székesfehérvári Törvényszék kedden első fokon, nem jogerősen egy magyar fiatalt, aki azt tervezte, hogy csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez. Társa terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettéért két év börtönbüntetést kapott – tájékoztatta a bíróság az MTI-t.

A közlemény szerint az ügyész a büntetések súlyosításáért és a másodrendű vádlott részbeni felmentése miatt fellebbezett, mivel őt bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentették a terrorcselekmény előkészülete bűntett vádja alól.

Az elsőrendű vádlott és védője téves minősítésre hivatkozva és a büntetés enyhítése miatt, míg a másodrendű vádlott és védője szintén téves minősítés miatt és felmentésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokú határozat meghozataláig az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatásban marad, míg a másodrendű vádlottal szembeni kényszerintézkedés megszűnt – írták.

A két fiatal 2014 őszétől 2015 januárjáig egy internetes portálon üzeneteket váltott egymással „az Iszlám Állam nevű fegyveres terrorszervezethez való csatlakozás körében”.

Az elsőrendű vádlott, miután a neten levelezett egy magát Abu Isa néven bemutató emberrel, 2015 elején repülővel Isztambulba utazott, majd – mivel ott nem várták – egyedül indult el a szír-török határ felé. A határt azonban nem tudta átlépni, mert olyan gyanúsan viselkedett, hogy a török hatóságok letartóztatták és Magyarországra hazatoloncolták.

A másodrendű vádlott ténylegesen semmit nem tett azért, hogy hasonló céllal kiutazzon, de élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt. 2016 júliusában egy közösségi oldalon terrorcselekmények elkövetésével is fenyegetőzött.

„Azon magatartása, hogy nagy nyilvánosság előtt emberölés elkövetésével fenyegetőzött, a lakosság megfélemlítésére irányult”

- áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában