Immár hivatalos

2023.04.04. 17:25

Finnország a NATO tagjává vált

Finnország hivatalosan a NATO tagjává vált kedden, miután képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli székházában - közölte a NATO. Ezzel a katonai szövetség és Oroszország közös határa egyik napról a másikra a kétszeresére nyúlt.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter (b) átnyújtja hazája NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányait a NATO letéteményes államát képviselő Antony Blinken amerikai külügyminiszternek Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. április 4-én

Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

Fotó: Johanna Geron

Finnország ezzel az észak-atlanti szövetség 31. tagállama lett.

A NATO tájékoztatása szerint Pekka Haavisto külügyminiszter Finnország csatlakozásának ratifikációs okmányait Antony Blinken, a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok külügyminiszterének jelenlétében helyezte letétbe.

A NATO legutóbb 2020. március 27-én, Észak-Macedónia csatlakozásával bővült.

Finnország csatlakozása a katonai tömbhöz egybeesik a NATO létrehozásának 74. évfordulójával: a szövetséget alapító Washingtoni Szerződést 1949. április 4-én írták alá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a ratifikációs dokumentumok átadásakor üdvözölte Finnország NATO-csatlakozását, és arról tájékoztatott, hogy felvonják a finn lobogót is a többi tagország zászlói közé a NATO brüsszeli székháza előtt.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere közölte: 

 

a csatlakozásról szóló jegyzőkönyv ezennel érvénybe lépett.

 

Pekka Haavisto finn külügyminiszter azt mondta: országa NATO-tagországként fontosnak tartja átadni szomszédja, Svédország NATO-csatlakozásáról szóló, a finn parlamentben megszavazott ratifikációs dokumentumait is az amerikai külügyminisztérium számára.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország - Csehország és Lengyelország mellett - 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz

A NATO fő céljai között szerepel, hogy tagjai minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzése érdekében, és a bármelyik tag ellen irányuló támadást a szövetség összes tagja elleni agressziónak tekintenek.

 

Felvonták a NATO lobogóját Helsinkiben

Finnország keddi NATO-csatlakozásával az ország fővárosában, Helsinkiben felvonták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kék-fehér lobogóit. Ezzel a katonai szövetség és Oroszország közös határa egyik napról a másikra a kétszeresére nyúlt.

A történelmi jelentőségű esemény vizuális szimbólumaiként megjelenő NATO-zászlók mellett a szintén kék-fehér színű finn nemzeti lobogókat is felvonták a külügyminisztérium épülete előtt, amely eredetileg az Orosz Birodalom hadserege számára épült a 19. században. 

Kijev támogatásának gesztusaként a finn hatóságok tavaly erre az épületre vetítették ki az ukrán zászló színeit az Ukrajna elleni orosz háború megindítását követően.

A NATO zászlaja (k) leng a finn nemzeti zászló mellett a külügyminisztérium épülete előtt Helsinkiben 2023. április 4-én 
Fotós: Antti H'm'l'inen / Forrás: MTI/AP

Eddig egyedül védtük meg a hazánkat, ám mostantól számíthatunk arra, hogy külső segítséget kapunk, ha a helyzet eldurvulna. És természetesen segíteni is készek vagyunk, ha mások bajba kerülnek

- mondta Antti Kaikkonen védelmi miniszter a közszolgálati YLE televíziónak Brüsszelben.

A tárcavezető Sauli Niinistö elnökkel és Pekka Haavisto külügyminiszterrel együtt részt vesz a Finnország csatlakozását kísérő keddi brüsszeli eseménysorozaton.

Sanna Marin leköszönő miniszterelnök Twitter-üzenetében azt írta, hogy "Finnország NATO-tagállamként új korszakba lép".

"Büszke vagyok Finnországra és a finn népre. Nemzetként egységesek maradtunk e történelmi folyamat során" - fogalmazott a finn kormányfő. Egyben köszönetet mondott hazája NATO-szövetségeseinek a bizalmukért. "Közösen még erősebbek leszünk" - hangsúlyozta.

Juhana Aunesluoma, a Helsinki Egyetem politikatörténet-professzora az AP hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy "történelme során Finnország még soha nem volt részese katonai szövetségnek. Természetesen sok változást hozott, amikor 1995-ben Finnország az Európai Unióhoz csatlakozott, ám katonai értelemben az ország nem kötelezte el magát" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában