Elnökválasztás

2023.08.28. 08:15

Az amerikaiak szerint Joe Biden már túl öreg az újrainduláshoz

Az amerikai felnőttek mintegy kétharmada támogatja az elnök- és kongresszusi jelöltekre vonatkozó korhatár bevezetését, valamint a bírák kötelező nyugdíjkorhatárát.

MW

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai inflációcsökkentési törvény aláírásának évfordulója alkalmából a washingtoni Fehér Házban 2023. augusztus 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Evan Vucci

Ha újraválasztanák a jövő évi voksoláson, Joe Biden 82 éves lenne, amikor újra elfoglalná a hivatalát, a ciklus végén pedig 86 – ez a magas kor pedig számos egészségügyi problémával járhat együtt a The New York Times cikke szerint.

A megkérdezettek 77 százaléka szerint a most 80 éves demokrata párti politikus túl öreg ahhoz, hogy még négy évig vezesse az Egyesült Államokat. A republikánusok 89, míg a demokraták 69 százaléka vélekedik így – mutatott rá a Magyar Nemzet, a The Associated Press hírügynökség felmérésére hivatkozva. Ráadásul nemcsak pártokon átívelő egyetértés övezi a kérdést, a fiatalok és az idősebbek egyaránt elutasítják, hogy 2024-ben újrainduljon az elnök – igaz, az utóbbi korcsoport valamivel nagyobb hajlandóságot mutat Biden elfogadására.

Ezzel ellentétben a lakosság mintegy fele gondolja úgy, hogy a 77 éves Donald Trump volt elnök túl idős lenne a hivatal betöltéséhez.

Az amerikai felnőttek mintegy kétharmada, konkrétan 67 százalékuk támogatja, hogy a legfelsőbb bíróság bírái egy bizonyos korhatárig nyugdíjba vonuljanak, és hasonló az arány a képviselőházi és szenátusi jelöltek, valamint az elnökjelöltek korhatárára vonatkozóan.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában