Szuverén döntés

2023.10.24. 16:27

Nincs változás magyar részről a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának helyzetében (videó)

Nem változtatott semmit a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Övezet és út kezdeményezés nemzetközi fórumán Pekingben 2023. október 18-án

Forrás: MTI/KKM

Fotó: -

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére érkezve közölte, hogy a nap folyamán beszélt török kollégájával, Hakan Fidannal, aki tájékoztatta, hogy Ankarában is a törvényhozás elé terjesztették a svéd NATO-tagság ratifikációját.

„A mi helyzetünkön ez nem változtat semmit. Magyarország parlamentje egy szuverén ország szuverén parlamentje, tehát szuverén döntést fog hozni ebben a kérdésben”

– szögezte le.

És most azzal, hogy Törökországban is megtörtént az ügynek a parlament elé való beterjesztése, ezzel gyakorlatilag most a török parlament ott tart, ahol a magyar parlament hosszú hónapok óta van, hiszen a magyar parlament számára is a kormány már beterjesztette a ratifikációhoz szükséges határozattervezetet

– mutatott rá.

A török elnök aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvét

Másfél éves folyamat közeledik a végéhez azzal, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet. Ez ugyanakkor még nem a svéd NATO-belépés lezárása, mivel azt még meg kell szavaznia a török parlamentnek.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2023. október elsején
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI/EPA

A török elnöki hivatal épp a magyar nemzeti ünnep napján, október 23-án közölte a nyilvánossággal: Erdogan elnök aláírta a jegyzőkönyvet, ami ezzel a török parlament elé kerül – írja a Mandiner.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök üdvözölte a török államfő aláírását.

„Várjuk a NATO-tagság elérését” – tette hozzá a svéd politikus.

Mint ismert, Törökország és Magyarország másfél éve blokkolja Svédország NATO-csatlakozási folyamatát. A svéd-török viszony időközben meglehetősen bonyolultan alakult. A svédek mint a politikai menekültek hagyományos mentsvára régóta menedéket adtak különböző közel-keleti szereplőknek, többek között olyan kurdoknak is, akik a törökök szerint terroristáknak minősülnek, s ami így Ankara egyik érve volt a svédek csatlakozása ellen. A másik a provokatív Korán-égetések ügye volt, ami több alkalommal is megtörtént Svédországban, illetve Dániában az elmúlt időszakban – Erdoganék erre is hivatkozhattak a halogatáskor. A svédek azóta szigorítottak a terrorellenes szabályaikon és több együttműködést ígértek Törökországgal ebben az ügyben, csak hogy meglegyen a NATO-csatlakozás.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában