Kényszer

2023.11.18. 22:11

A kárpátaljai magyar diákok már egymás között sem beszélhetnek anyanyelvükön?

Bekeményítettek az ukránok a nyelvtörvénnyel kapcsolatban: már a diákok egymás közötti beszélgetésében is az ukránt kell használni az iskolákban – számolt be a Mandiner Ukrajna új, felháborító tervéről.

MW

Kárpátaljáról érkezett gyerekek hallgatják Grezsa Istvánt, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttmûködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosát a Kárpátaljai Szövetség Mi lesz veled Kárpátalja? című rendezvényén a balatonföldvári Riviéra Hotel színháztermében 2018. június 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Mandiner birtokába került az ukrán oktatási minisztérium levele, amelyet Okszen Liszovij oktatási miniszter adott ki, és 

amely lényegében arról szól, hogy az ukrán nyelv használatára kényszerítenének mindenkit az iskolákban, a tanároktól a diákokig egész Ukrajnában.

 „Az államnyelv használatának kibővítésére az oktatás területein javasoljuk az ukrán nyelv népszerűsítésére irányuló munka megerősítését és az ezen a nyelven történő érintkezés ösztönzését egymás között a tanulók, diákok és a pedagógusok körében” – idéz a körlevélből a portál. 

A dokumentum szerint „az államnyelvet alkalmazni kell... a tanárok, előadók, más, a közoktatásban dolgozó személyek és a tanulók oktatási folyamatban való részvételére, valamint az egymás közötti érintkezésére.”

Az ukrán parlament még 2017-ben fogadta el az ország új oktatási törvényét, amely első ránézésre széles körben szavatolta volna a kisebbségi jogok gyakorlását; azonban három évvel később a részletszabályok kidolgozása után egyértelművé vált, hogy ennek a szöges ellenkezőjét szeretnék megvalósítani.

A részletszabályok kidolgozása után nyilvánvalóvá vált, hogy diszkriminatívan és a szerzett jogok védelmének elvét felrúgva rendeznék a kisebbségek helyzetét.

Ugyanis az Ukrajnában élő nemzetiségeket négy csoportra osztották, amivel az állampolgárok közti jogegyenlőség elvét alapjaiban törték meg – áll a cikkben, amelyet ide kattintva tud elolvasni.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában