Kapcsolatok

2023.11.14. 18:10

Menczer Tamás: a világ nagyobbik része békét akar (videó)

A transzatlanti "buborékon" kívül a világ nagyobbik része békét akar - jelentette ki keddi, közösségi oldalán közzétett videoüzenetében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

MW

Menczer Tamás a kirgiz gazdasági miniszterrel és a nemzeti bank alelnökével tárgyalt Kirgizisztánban

Forrás: Menczer Tamás / Facebook

Az államtitkár Kirgizisztánban tett hivatalos látogatást, ahol a kirgiz gazdasági miniszterrel és a nemzeti bank alelnökével tárgyalt, valamint a kirgiz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi vegyes bizottság harmadik ülésén képviselte Magyarországot. Tárgyalásait összefoglalva kiemelte: az ukrajnai háborúval kapcsolatban Kirgizisztán is békét akar és nem támogatja a fegyverszállításokat, mert az ázsiai ország is szenved az elhibázott brüsszeli szankcióktól.

A gazdasági vegyesbizottság ülését eredményesnek ítélte, a kétoldalú együttműködés legfontosabb területeiként pedig a vízgazdálkodást, a megújuló energiát, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart nevezte meg. A sikeres együttműködés példájaként említette azt a már aláírt együttműködési megállapodást, amely magyar szerepvállalással teszi lehetővé vízerőmű megtervezését és létrehozását.

Menczer Tamás a kétoldalú együttműködés fontos részeként tekint arra a 16 millió dolláros magyar-kirgiz alapra, amely a kirgizisztáni magyar beruházások és fejlesztések finanszírozására ad lehetőséget.

Az oktatási együttműködésről szólva azt mondta, erre kiváló alapot biztosít a Stipendium Hungaricum magyar ösztöndíjprogram. A program keretében Magyarország 200 kirgiz diáknak biztosít ösztöndíjat a magyar egyetemeken való továbbtanulásra, ami azért fontos, mert ezek az emberek tanulmányaik befejezése után Magyarország tiszteletbeli nagyköveteivé válva dolgozhatnak és élhetnek tovább - tette hozzá.

Az államtitkár Facebook-bejegyzésében megjegyezte, hogy Magyarország és Kirgizisztán között 2020 óta létezik stratégiai partnerség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában