Tragédia

2023.12.21. 16:34

Lövöldözés Prágában: tizennégyen meghaltak, huszonöten megsebesültek (videó)

Lőfegyveres incidens történt csütörtökön a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren, többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek. Menczer Tamás külügyi államtitkár közölte, nincs magyar az áldozatok között. Novák Katalin szerint ami Prágában történt, az elfogadhatatlan.

MW

Mentőautó érkezik a helyszínre a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Mély megdöbbenéssel értesültünk a prágai lövöldözésről; jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy magyar lenne az áldozatok vagy a sérültek között – írta Facebook-oldalán a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön. Menczer Tamás közölte: a magyar nagykövetség kapcsolatban van az egyetemmel és a rendőrséggel.

Együtt érzünk az áldozatok családtagjaival és a sérültekkel, akiknek teljes testi-lelki felépülést kívánunk, imáinkban is velük vagyunk

– fogalmazott az államtitkár. Hozzáfűzte, a fejleményeket folyamatosan figyelik.

Az államtitkár kora este arról adott tájékoztatást, hogy a

„jelenlegi információink szerint nagyságrendileg 20-30 magyar egyetemről érkezett hallgató tanul a prágai Károly Egyetemen. Ez nem jelenti azt, hogy mindannyian magyar állampolgárok”.

A Károly Egyetemtől kapott első tájékoztatás szerint nincs külföldi áldozata a lövöldözésnek – tette hozzá Menczer Tamás.

Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét és együttérzését fejezte ki a prágai lövöldözésben elhunytak miatt. Mint írta, ami Prágában történt, az felfoghatatlan tragédia.

Tizennégy halottja és huszonöt sebesültje van a lövöldözésnek

Tizennégy halottja és huszonöt sebesültje van a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán történt lövöldözésnek – pontosította csütörtök esti sajtótájékoztatóján Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitány a korábbi hivatalos közléseket. A lövöldözés a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren történt.

A korábbi közlések szerint a lövöldözésben tizenöt ember halt meg és huszonnégyen sebesültek meg.

A rendőrfőnök közölte, a prágai belvárosban található Károly Egyetem épületében nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak. Ha a rendőrség nem lépett volna gyorsan közbe, jóval több áldozat lett volna – mondta.

Mint mondta, jelenleg folyik az áldozatok azonosítása. Valamennyien az egyetem épületében haltak meg, bár a rendőrség talált egy holttestet az épületen kívül az utcán heverni.

Mécsest gyújt egy nő a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. december 21-én
Fotó: Petr David Josek / Forrás: MTI/AP

A rendőrség további fegyverek után kutat. Az állítólagos elkövetőnek jogszerűen volt több fegyver is a birtokában – ismertette a rendőrfőkapitány.

Martin Vondrácek közölte, a rendőrség úgy véli, hogy az elkövető a nap folyamán korábban megölte az apját.

A rendőrség vizsgálja azt is, hogy az elkövető gyilkolt meg további két embert a múlt héten. Hat nappal korában egy Prágához közeli erdőben egy 32 éves férfi és egy kéthónapos kislány holttestét találták meg.

A cseh sajtó híradása szerint az elkövetőt négy óra után nem sokkal semlegesítették.

A rendőrség közlése szerint az elkövető az egyetem hallgatója volt.

A közösségi médiában megjelent, meg nem erősített hitelességű fotók szerint az elkövető a tetőről, egy távcsöves puskával nyithatott tüzet. A tragédia okai egyelőre ismeretlenek. Az X-en megjelentek olyan híresztelések is, amelyek szerint előre eltervezte és bejelentette, hogy iskolai lövöldözésre készül.

Monika Nováková, a közép-csehországi mentőszolgálat szóvivője a CTK hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kladno melletti Hostoun településen, a feltételezett elkövető lakásán egy rendőrkommandó és a mentők délután egy holttestet találtak, amelynek azonosítása folyamatban van.

A rendőrség és a mentőszolgálat röviddel a lövöldözés után nagy erőkkel vonult ki a Palach térre, a bölcsészkar épületét és annak környékét azonnal lezárták. A rendőrség esetleges robbanóanyag után kutatva átfésüli az épületet és a területet. A lövések idején a bölcsészkar épületében mintegy 200-300 ember tartózkodott, s a környéken is nagyon sokan voltak. A rendőrség felkérte a prágaiakat és a turistákat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakókat pedig arra, hogy ne hagyják el otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.

„Semmi nem utal arra, hogy a bűncselekmény kapcsolatban állna a nemzetközi terrorizmussal” – jelentette ki Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes és belügyminiszter újságírók előtt.

A cseh államfő megdöbbenését fejezte ki a lövöldözés miatt.

„Megdöbbentettek az események. Szeretném mély sajnálatomat és őszinte részvétemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak” – írta az X mikroblog portálon Petr Pavel, aki csütörtökön fejezi be kétnapos párizsi látogatását.

Petr Fiala cseh kormányfő részvétét fejezte ki minden áldozat hozzátartozóinak és barátainak.

„Sok életet – többségében fiatalokét – oltották ki feleslegesen, és nincs igazolás erre a rettenetes tettre” – mondta a miniszterelnök.

Jelenleg úgy tűnik, hogy magányos fegyveressel van dolgunk, aki azóta meghalt. Tehát nem a nemzetközi terrorizmus vagy szervezett csoport tettéről van szó. Biztosítottak engem arról, hogy a biztonsági erők teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és a Cseh Köztársaságban további veszély nem fenyegeti az állampolgárokat

– szögezte le Petr Fiala.

A miniszterelnök hozzátette, hogy mély szomorúságot és felháborodást érez az értelmetlen és kegyetlen erőszak láttán. Mindenkit arra kért, működjön együtt a rendőrökkel és a mentőkkel, tartsa be az utasításaikat.

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített kezelni ezt a nehéz helyzetet. Minden szükségest megteszünk, hogy segítséget nyújtsunk a sebesülteknek, családjuknak és az áldozatok családjának” – tette hozzá Petr Fiala.

Felszólította az embereket: gondoljanak azokra, akik elveszítették a szeretteiket, mert elképzelhetetlenül nehéz lesz számukra ez a karácsony.

„Osztozzunk a fájdalmukban és a gyötrelmükben. Ebben a nehéz pillanatban mindnyájunknak közös egyetértéssel és kölcsönös megértéssel kell tiszteletünket lerónunk egy kegyetlen bűncselekmény áldozatai előtt” – mondta a kormányfő.

Több európai vezető politikus, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Zuzana Caputova szlovák köztársasági elnök is részvétét és együttérzését fejezte ki a prágai Károly Egyetemen csütörtökön történt lövöldözés áldozatai hozzátartozóinak és általában a cseh népnek.

Megszólalt a prágai lövöldözés sérültjeit ellátó mentő

„Az kell mondanom, hogy ennél szörnyűbbet talán még soha nem láttam pályafutásom során” – írta az Instagram közösségi oldalon megosztott bejegyzésében Marek Dvorak mentő, aki a prágai lövöldözés sebesültjeit látta el, számol be a Magyar Nemzet. Mint írta, olyan dolgokat látott ma, amelyeket még nem tudott feldolgozni, tapasztalt kollégái könnybe lábadt szemekkel próbálták megmenteni a lövöldözés áldozatául esett egyetemistákat.

Őszinte részvétem az áldozatoknak és családjuknak, ez a megtestesült gonoszság, őrült igazságtalanság, rettenetesen sajnálom

– fogalmazott Dvorak. A mentő megköszönte kollégáinak a helytállást, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

Orbán Viktor részvétet nyilvánított a prágai lövöldözésben elhunytak hozzátartozóinak

Gondolataink és imáink az áldozatok hozzátartozóival vannak

– írta X-bejegyzésében Orbán Viktor. A miniszterelnök a csütörtök délutáni prágai lövöldözésre reagált, amelynek legkevesebb tizenegy áldozata van. Mint írta:

„Mélységesen megdöbbentett a prágai Károly Egyetemen történt szörnyű lövöldözés”.

Kövér László részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar törvényhozás nevében részvétét fejezte ki a csütörtöki prágai lövöldésben elhunytak hozzátartozóinak.

Kövér László Milos Vystrcilnek, a Cseh Köztársaság Szenátusa elnökének és Markéta Pekarová Adamovának, a Cseh Köztársaság képviselőházi elnökének címzett – az MTI-hez is eljuttatott – két levelében azt írta: mély megrendüléssel értesült a csütörtök délután a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözésről, annak áldozatairól és sebesültjeiről.

Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzését őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a sebesülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.

„Együttérzünk cseh barátainkkal ezekben a nehéz időkben” – fogalmazott Kövér László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában