Izraeli–palesztin konfliktus

2024.01.25. 06:04

Gázai egészségügyi hatóság: izraeli támadás ért egy humanitárius segélyre várakozó tömeget

Az izraeli–palesztin háború 111. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légitámadásban megsemmisült mecset romjai között palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus idején, 2024. január 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Hatem Ali

A Hamász betartja a Nemzetközi Bíróság tűzszüneti határozatát, amennyiben Izrael is így tesz

Amennyiben az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága tűzszünetre felszólító határozatot hoz, azt a Hamász be fogja tartani, ha Izrael is így tesz – közölte csütörtökön Oszama Hamdán, a palesztin szélsőséges szervezet libanoni irodavezetője, a politikai bizottság tagja bejrúti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta azt is:

 a Hamász el fogja engedni az izraeli túszok mindegyikét, ha Izrael szabadon bocsátja az összes palesztin foglyot.

A Dél-afrikai Köztársaság tavaly év végén fordult a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) azzal a váddal, hogy Izrael népirtást követ el a számos országban terrorszervezetnek minősített Hamász ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben, és bírósági végzést kért az izraeli hadművelet azonnali leállíttatására. A határozat kihirdetése pénteken várható.

Illusztráció/ A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok azonnali elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2024. január 20-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Eközben a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városában tüntetést tartottak Izrael háborúja ellen, és mindkét felet a harci tevékenység leállítására szólították fel. A megmozdulás résztvevői az elhurcolt izraeli túszok szabadon engedését is követelték a háború lezárása érdekében.

A gázai palesztin egészségügyi szervek legfrissebb összesítése szerint 25 900 palesztin vesztette életét, és több mint 64 ezren sebesültek meg a Hamász 1200 emberéletet követelő október 7-i terrortámadása nyomán indított izraeli hadműveletben.

Gázai egészségügyi hatóság: izraeli támadás ért egy humanitárius segélyre várakozó tömeget

Izraeli támadás érte Gázavárosban humanitárius segélyre várakozó palesztinok tömegét csütörtökön, 

legalább 20 ember életét vesztette, és legkevesebb 150-en megsebesültek

 – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg vizsgálja a jelentést.

Asraf al-Kidra, a palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog. 

Több tucat sebesültet súlyos állapotban szállítottak az es-Sifá kórházba, ahol a korlátozott lehetőségek miatt nem garantálható a megfelelő ellátásuk

 – tette hozzá.

A gázai jelentés nem tért ki az izraeli hadsereg által használt fegyverek fajtájára és típusára, az izraeli hadsereg pedig egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálják az esetet.

Az izraeli csapatok és páncélosok röviddel a szárazföldi hadművelet kezdete után benyomultak Gázavárosba, és már csaknem két hónapja harcolnak ott az iszlamista fegyveresekkel. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy Gáza északi részén nagyrészt leszámolt a Hamász iszlamista szervezet harcosaival, de még mindig maradtak ellenállási gócok ott.

Az offenzíva egész városrészeket tett a földdel egyenlővé, és nagy pusztítást végzett Gáza északi részében, ami tovább ronthat az izraeli utasításra délre menekült gázai lakosok százezreinek visszatérési esélyein.

Az északi területet a hadsereg a humanitárius segítségnyújtás elől is lezárta, annak ellenére, hogy több tízezer ember még mindig ott maradt.

Emelkedett az ENSZ gázai létesítményét ért tüzérségi támadás áldozatainak száma

Legalább tizenketten vesztették életüket és hetvenöten megsérültek a Gázai övezet déli részén Hán-Júnisz városában található, civileknek menedéket nyújtó ENSZ-létesítményt ért tüzérségi támadásban – közölte Thomas White, az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Szervezetének (UNRWA) igazgatója.

A támadás után tűz keletkezett az épületben, ahol a harcok elől menekülő emberek kerestek menedéket. A létesítmény fiatal palesztinok számára szakképzési központként működött.

Szemtanúk szerint az izraeli tüzérség lőtte az épületet.

Az izraeli hadsereg azonban kizárta annak lehetőségét, hogy az tűzesetet izraeli légi vagy tüzérségi támadás okozta, de vizsgálják az ügyet.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint a harci tevékenység Hán-Júniszban egy nagyjából négy négyzetkilométeres térségre összpontosul, amelyet mintegy 88 ezren laknak, de becsléseik szerint 425 ezer menekült is ott tartózkodik, akik a helyi iskolákban, illetve kórházakban kerestek menedéket.

Izraeli harci járművek távoznak a Visam Kasan palesztin fegyveres otthona ellen végrehajtott művelet után Ber al-Basa faluból 2024. január 25-én
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

A Hamász a gázai csapatkivonást szabta a túszokról szóló tárgyalások előfeltételéül

Az izraeli hadsereg gázai csapatkivonása előtt nem lehet szó semmilyen újabb, a túszok elengedéséről szóló tárgyalásról – jelentette ki csütörtökön az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szóvivője.

Gázi Hamad a sajtónak nyilatkozva azt mondta,

a palesztin és az izraeli fél között az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével zajló tárgyalások során csupán „kis előrelépés történt”.

A Hamász bejrúti irodájához köthető források szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a tűzszüneti javaslatokat, a Hamász pedig a maga részéről nem fogadta el azt az izraeli ajánlatot, mely az alku részeként lehetővé tenné a terrorszervezet vezetésének távozását az övezetből.

Szerdán a Gázai övezetben tüntetést tartottak és eddig példátlan módon gázai palesztinok követelték az izraeli túszok elengedését a háború lezárása érdekében.

Palesztinok eltűnt emberek után kutatnak az izraeli légicsapásokban lerombolt Omar bin Abdul Aziz mecset romjai alatt a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. január 25-én
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Hán-Júnisznál összpontosulnak a harcok, a hadsereg felszólította az embereket, induljanak Rafah felé

Folytatódtak a harcok csütörtökre virradóra a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) felszólította az ott élőket, induljanak tovább a várostól délebbre található Rafah felé. Mindeközben Katar bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki a héten Doha közvetítői szerepét kifogásolta.

Helyszíni beszámolók és az internetre feltett videófelvételek szerint a harcok dúlta Hán-Júszniszból és környékéről máris újabb menekültáradat indult az egyiptomi határon található Rafah felé, sokan azonban emlékeztetnek arra, hogy az oda vezető utak is veszélyesek.

Az IDF bejelentette, vizsgálatot indít az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hán-júniszi központja ellen szerdán végrehajtott csapása ügyében.  A hadsereg közleményben tudatta, hogy máris kizárták a légicsapást és a tüzérségi támadást is, hozzátéve, elképzelhető, hogy „a csapás a Hamász támadásának eredménye volt”.

Az UNRWA létesítménye elleni, kilenc halottal járó támadást az Egyesült Államok is elítélte. Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig felszólította a szemben álló feleket, tegyenek meg mindent a világszervezet központjainak védelméért.

Mindeközben Katar felszólalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli 12-es csatorna televízió által kedden kiszivárogtatott nyilatkozata miatt, melyben a kormányfő – a Gázai övezetet irányító Hamász fogságából kiszabadult túszokkal rendezett találkozóján – „problematikusnak” nevezte Doha közvetítői szerepét.

Izraeli katonák harcjárművel járőröznek a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben 2024. január 23-án
Fotó: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

„Nincsenek illúzióim velük kapcsolatban... – hallható a felvételen – Meglennének az eszközeik, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra (...) Elvégre ők pénzelik (a Hamászt)” – mondta Netanjahu.

Mádzsid el-Anszári, a katari külügyminisztérium szóvivője felelőtlennek és destruktívnak minősítette a miniszterelnök szavait és emlékeztetett arra, hogy novemberben éppen katari közvetítéssel szabadult ki izraeli túszok egy csoportja Gázából.

A szóban forgó felvételen Netanjahu bírálta továbbá az Egyesült Államok és Katar között született, a Katarban lévő amerikai támaszpont működésének meghosszabbításáról szóló egyezményt is.

„Ahelyett, hogy Katar az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai kapcsolatait venné célba, az izraeli kormányfő remélhetőleg a túszok kiszabadításával foglalkozik majd” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a szóvivő.

Mindeközben Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter csütörtökön Katart tette felelőssé a Hamász és más fegyveres csoportok Izrael ellen október 7-én elkövetett támadásáért.

„Katar az az ország, amely támogatja és pénzeli a terrorizmust” – jelentette ki a tárcavezető az X-en, a Hamász „keresztapjának” nevezve az Öböl-menti országot, leszögezve: Doha „nagy mértékben felelős a Hamász mészárlásaiért”.

„Egy dolog biztos: Katarnak semmilyen formában nem lesz köze ahhoz, mi történik Gázával a háború után” – szögezte le Szmotrics.

Szmotrics január elején – az izraeli kormány több más miniszterével, köztük Itamar Bengvír nemzetvédelmi miniszterrel – azt hangoztatta, hogy ismét izraeli telepeket kell létrehozni az övezetben, illetve hogy ösztönözni kell a gázai palesztinok „önkéntes kivándorlását”.

Belgiumban meredeken emelkedett az antiszemita cselekmények száma

Belgiumban meredeken emelkedett az antiszemita incidensek száma a Hamász Izrael elleni október 7-i terrortámadáas óta – állapította meg a belga diszkriminációellenes hatóság (Unia) csütörtökön közzétett felmérésében.

Tavaly október és december eleje közötti két hónapban a hatóság 91 antiszemita cselekményre figyelmeztető bejelentést kapott, miközben átlagban havonta négy vagy öt ilyen jellegű felhívás érkezik az Uniához. A bejelentett esetek főként online gyűlöletbeszéddel kapcsolatos incidensek voltak, a hatóság emellett kilenc esetben vette fel a kapcsolatot az ügyészséggel és a rendőrséggel fizikai bántalmazás és rongálás miatt.

Az elmúlt 5 évben kezelt, antiszemitizmussal kapcsolatos ügyek 85 százaléka online térben történt gyűlöletbeszédet és 10 százaléka gyűlöletbűncselekményt érintett. Az esetek valamivel több mint fele a flamand régióban történt, kétségtelenül a jelentős antwerpeni zsidó közösség jelenléte miatt – mutatott rá a felmérés.

Jelentésében az Unia több ajánlást is megfogalmazott az antiszemitizmus elleni fellépés megerősítésére. A hatóság szerint sürgősen javítani kell az antiszemita incidensek rendőrségi és ügyészségi nyilvántartását és jelentését. Emellett az antiszemitizmus elleni küzdelmet be kell építeni a rasszizmus elleni cselekvési tervekbe és az iskolai tantervekbe is.

Az Unia javasolja továbbá az antiszemitizmus elleni megelőző és represszív intézkedések alapos vizsgálatát, valamint az antiszemita bűncselekmények áldozatainak nyújtott speciális támogatást és útmutatást.

A török elnök és iráni hivatali partnere óva intettek a gázai háború kiszélesedésétől

Recep Tayyip Erdogan török elnök és iráni hivatali partnere, Ebrahim Raiszi szerdán Ankarában tartott találkozóján óva intett a gázai övezeti háború kiszélesedésétől.

Egyetértettünk abban, hogy fontos elkerülni olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik a békét és stabilitást régiónkban

– hangsúlyozta Erdogan a török fővárosban tartott találkozón. Ez volt Raiszi első ankarai útja 2021-es hivatalba lépése óta.

ERDOGAN, Recep Tayyip; RAISZI, Ebrahim
Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) fogadja Ebrahim Raiszi iráni államfõt az ankarai elnöki palotában 2024. január 24-én
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI/EPA

A török elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy kettejük között egyetértés volt abban is, hogy az erőszakot meg kell fékezni a Gázai övezetben ezen felül pedig fokozni kell a terrorizmus elleni küzdelmet.

Raiszi ugyanakkor felszólította Törökországot, hogy szakítsa meg kereskedelmi kapcsolatait Izraellel. Úgy fogalmazott, ez hatásos lehet abban, hogy „a cionista rezsimet rákényszerítse arra, hogy véget vessen a rémtetteknek”.

Mindemellett Teherán és Ankara között feszült a viszony, így például egyéb ellentétek mellett a szíriai polgárháborúban szembenálló feleket támogatnak.

A gázai övezeti háború kitörése tovább bonyolította a két szomszédos állam viszonyát.

Irán számít a Hamász terrorszervezet egyik legnagyobb támogatójának. Törökország pedig ugyan felszabadítási mozgalomként tekint a palesztin szélsőséges szervezetre, a mintegy 1200 halálos áldozatot követelő október 7-i támadást követően azonban elismerte Izrael önvédelemhez való jogát és továbbra is kereskedelmi kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

A nap folyamán az iráni elnök hivatala közölte, Irán és Törökország célul tűzte ki, hogy kétoldalú kereskedelmük forgalmát évi 30 milliárd dollárra (10 602 milliárd forintra) növeljék.

Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint Raiszit magas rangú politikai és gazdasági küldöttség kísérte első török útjára.

Négyszeresére emelkedett egy év alatt az antiszemita cselekmények száma Franciaországban

Tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest – derül ki a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) jelentéséből, amely jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

A római zsidó közösség az emlékezet napjára meghirdetett palesztinbarát tüntetés elhalasztását kérte

Mindenki számára vereség lenne, ha palesztinbarát tüntetést tartanának a január 27-i nemzetközi holokauszt emléknapon – hangoztatta Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke szerda este.

Victor Fadlun felszólította az országos és városi hatósági szerveket, hogy „állítsák le ezt a szégyent”.

Érthetetlennek nevezte, hogy a Rómában szombatra meghirdetett palesztinbarát tüntetés engedélyt kapott.

A megmozdulást az úgynevezett palesztin diákok mozgalma hirdette meg szombat délutánra: a tervezett menet a belvárosból a lateráni Szent János-bazilika előtti térig kíván vonulni.

„Felelősséget és józan észt szorgalmazunk. Az egyetlen lehetséges döntés az, hogy az intézmények nemet mondanak az emlékezet napjára meghirdetett antiszemita menetre” – hangoztatta Victor Fadlun.

Hozzátette, hasonló kezdeményezések gyakran torkolltak gyűlölettel teli találkozókba, melyeken a zsidók meggyilkolását hirdették, izraeli zászlókat égettek el, valamint rendőrökre támadtak.

Megjegyezte, hogy a tüntetés engedélyezése nem vette figyelembe a közrendre és közbiztonságra vonatkozó esetleges következményeket.

A római belügyminisztérium minél gyorsabb választ ígért a római zsidó közösség vezetőjének felhívására.

Olaszországban a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i támadása óta majdnem minden szombaton és vasárnap palesztinbarát tüntetéseket tartanak. A legutóbbi január 20-án vonult végig Vicenza városában: a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban a hatóságok tíz embere sérült meg.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában