Nem véletlen

2024.01.09. 07:13

Soros támogatásával működő szervezetek gyűjtenek aláírást a szuverenitásvédelmi törvény ellen

Egy olyan csoport indította el és vezényli le a szuverenitásvédelmi törvény elleni aláírásgyűjtést, amelynek szinte minden tagja Soros György alapítványainak segítségével is működhetett az elmúlt időszakban, és kormányellenes aktivistaképzésre, illetve a migránsok és az LMBTQ-közösség támogatására szakosodott – tudta meg a Magyar Nemzet.

MW

Résztvevõk vonulnak a fõvárosi önkormányzat és civil szervezetek, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Szabadság! Érted. címmel tartott budapesti ünnepi demonstrációján 2023. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A petíciót elvileg „száz civil szervezet” nevében indították el, de valójában egy szűkebb csoport, a Civilizáció koalíció néven egybegyűjtött Soros-szervezetek kezdtek el támogatókat gyűjteni az új hazai jogszabály ellen. 

Ez nem véletlen, hiszen ezekkel a nem kormányzati szervezetekkel (NGO) összefüggésben felmerülhet, hogy áttételesen, külföldi pénzek segítségével próbálnak meg beavatkozni a magyar belpolitikába, például a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választásokba. Ez pedig a szuverenitásvédelmi törvény szerint szigorúbban büntethetővé válik a jövőben. 

A Civilizáció koalíció tagjai között van például a Campaign to Stop Killer Robots nevű szervezet, irányító bizottságának tagjai között több Soros-szervezet is megtalálható, amely támogatásban részesül a Nyílt Társadalom Intézettől (OSI). Az egyik ilyen szervezet, a Human Rights Watch például korábban százmillió dolláros kihívási támogatást kapott az OSI-tól tíz évre. A Civilizáció koalíció tagja az Alternatív Közösségek Egyesülete is, amely 2017 óta összesen 2,2 millió dollárt kapott az Open Society Foundationstől (OSF), vagyis Soros másik szervezetétől. Az egyesület már tavaly elkezdett tüntetéseket szervezni egy épülő akkumulátorgyár ellen, vagyis a kormány által támogatott befektetések ellen. Tag még az Artemisszió Egyesület is, amelyet Sorosék az Egyenlőség és Antidiszkrimináció-program keretében támogattak, és a Város Mindenkié egyesület, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Misetics Bálint alapított, és amely szintén kapott áttételesen külföldi támogatásokat. 

A csoporthoz tartozik az Amnesty International is, amelynek magyarországi vezetője, Vig Dávid szintén a Soros-hálózat emberének tekinthető. 

Tag az utcai plakátkiállításokat szervező ARC művészeti társaság is, amely szintén milliókat kapott Soros alapítványától az Élj a jogaiddal – menj el szavazni kampányára. Az aláírásgyűjtők közé tartozik az Autonómia Alapítvány, amely több mint háromszázezer dollárt kapott az OSI-tól 2016–2017 környékén, és tagja volt az Ökotárs Alapítvány vezette négytagú konzorciumnak, amelyet szintén busásan megtámogattak külföldről. A csoportban van a Civil Kollégium Alapítvány, amely csaknem két és fél millió dollár támogatásban részesült az OSI-tól 2021-ig; a Cromo Alapítvány, amely 2016-ban több mint 23 ezer dollár támogatásban részesült azért, hogy egyes aktivista kezdeményezéseket a közösségi médiában segítsen. Az aláírásgyűjtők között van a Dialóg Egyesület, valamint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány is, amelyeket szintén támogatott az OSF. Utóbbi szervezet LMBTQ-témákat érintő iskolai érzékenyítő programok megvalósíthatóságáról is tartott előadásokat.

A Soros György által támogatott civilekhez köthető Európai Ifjúsági Központ programjai révén fejtette ki tevékenységét a szintén csoporttagnak tekinthető Emberi Jogi Nevelők Hálózata nevű szervezkedés. Ők azok, akik tréningek segítségével 11–13 éveseknek rendeztek érzékenyítő képzéseket a diszkrimináció, iszlamofóbia, xenofóbia, menekültek, gyűlöletbeszéd, rasszizmus, LGBTQ-jogok tárgykörökben. 

Hasonló tag az Emberiség Erejével Alapítvány, amely ugyancsak rendszeresen képvisel LMBTQ-s ügyeket. A pécsi szervezet elképesztő összegeket – 836 millió forintnyi dollárt – kapott az OSF-től a 2017 és 2021 közti időszakban.

A csoport további tagjairól a Magyar Nemzet cikkében olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában