Védelem

2024.03.12. 22:57

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a NATO-tagság a magyar biztonság szempontjából más minőséget jelent

A honvédelmi miniszter szerint a magyar emberek életének, vagyonának biztonsági garanciáját a magyar hadsereg mellett és afölött a NATO jelenti.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b), mellette Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár hadgyakorlatán tartott statikus bemutatón a szomódi lőtéren 2024. március 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Magyarország NATO-tagsága a magyar biztonság szempontjából "más minőséget" jelent - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter kedden Tatán, Magyarország NATO-csatlakozásának 25. és a NATO fennállásának 75. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy 1999-ben Magyarország csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amely a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége. Hozzátette: a magyar emberek életének, vagyonának biztonsági garanciáját a magyar hadsereg mellett és afölött a NATO jelenti.

A miniszter rámutatott, hogy az elmúlt 25 évben rengeteg minden történt, de különösen az elmúlt két év alapján jelenthető ki, hogy a NATO működik. A szervezet olyan hiteles elrettentő erőt jelent, amely a szövetség bármely kihívóját visszatartja fellépésével, és ez nagyon fontos Magyarország számára - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: 

Magyarország a NATO elismert és megbecsült tagja.

Ez azért van, mert a nemzet és a kormány mindent megtesz azért, hogy az ország "pénzügyi és katonai képességeket tekintve is ne kivegyen, hanem betegyen" - mondta.

Az elmúlt 25 év nagyrészt erről szólt: a magyar hadsereg átalakult, eszközeit és képességeit lecserélte és modernizálta, 21. századi, nagyrészben digitális, NATO-kompatibilis rendszerek váltották fel a régi elavult elemeket - közölte.

A miniszter megjegyezte, hogy 

Magyarország, teljesítve a szövetség elvárását, tavaly GDP-je két százalékát fordította védelmi költségvetésére. Ennek a pénznek több mint 20 százalékát, a NATO elvárását szintén meghaladva, haderőfejlesztésre fordította

 - mondta.

Szólt arról is, hogy Magyarország rendkívül aktív a nemzetközi együttműködésekben, és missziós tevékenysége is komoly: részt vesz a legnagyobb szárazföldi békefenntartó küldetésben a KFOR tagjaként, ellátja a balti államok és Szlovénia, valamint ideiglenesen Szlovákia légtérvédelmét.

Az ünnepséget megelőzően a szomódi lőtéren dinamikus harcjármű-bemutatót és éleslövészetet tartott a magyar vezetésű - olasz és horvát katonákat is magában foglaló - NATO-kötelék. A bemutatón részt vettek a Magyar Honvédség legmodernebb harceszközei, a Gidrán harcjárművek, egy SAAB Gripen vadászgép, valamint több Leopard 2A7HU harmadik generációs harckocsi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában