Járvány

2024.04.18. 16:24

NNGYK: 9800-an fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 8-14. között 9800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében.

MW

Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Akut légúti fertőzéssel 129 100 ember kereste fel orvosát. 

A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 29,3 százaléka gyerek, 32,3 százaléka 15-34 éves, 26,1 százaléka 35-59 éves, míg 12,3 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

A 15. héten öt vármegyében - Baranya, Békés, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg - nőtt, a többiben csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. 

A 15. naptári héten 146 betegtől érkezett légúti minta a laboratóriumba, ezek közül az influenzavírus aránya 6,5 százalék, a SARS-CoV-2 vírus pedig egy esetben volt pozitív. 

Kórházba a múlt héten 108 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 11-en szorultak intenzív ellátásra - írták. 

Népegészségügyi központ: stagnál az örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.  

Azt írták, hogy az év 15. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban továbbra is alacsony értéken stagnál. 

A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén és Miskolcon mérhető, míg Pécsen és Szolnokon enyhe csökkenés tapasztalható 

- írták. 

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden vizsgált település esetében az "alacsony" tartományba esik. 

Közölték azt is, hogy a 15. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a kimutatási határ alatti tartományban maradt a szennyvízben, az országos átlagkoncentráció stagnál.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában