konferencia

2018.03.23. 17:31

Hoppál Péter: a családok megerősítése a cél

A kultúrának a családok megerősítésében játszott szerepét bemutató konferenciát rendeztek Pécsett.

MTI

Budapest, 2018. február 20. Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára felszólal az 1568. évi tordai vallásügyi törvény jelentõségérõl és a vallásszabadság napjáról szóló törvény vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. február 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A területért felelős államtitkár, Hoppál Péter az esemény előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a családok évéhez kapcsolódva a konferencia előadói végigjárják annak lehetőségeit, hogy a kultúra miként járulhat hozzá a családok megerősítéséhez, és a legnagyobb probléma, a demográfiai csökkenés visszafordításához.

A kormány kultúrpolitikai intézkedéseinek részleteire is kitérve közölte, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós finanszírozási ciklusban Magyarország 103 milliárd forintot használ fel kulturális, és azon keresztül társadalomjavító célokra.

A konferencia megnyitóján mondott köszöntőjében Hoppál Péter azt hangoztatta: „a nyugat-európai trenddel szemben Magyarország úgy döntött, hogy a demográfiai problémát nem a bevándorlás eszközével kívánja kezelni, hanem a családok megerősítésével”.

A kormány célja, hogy a jelenlegi 1,5-ös termékenységi rátát 2,1 fölé emelje – hangsúlyozta a politikus, aki szerint „eközben a világ más részein a család leértékelésének és a nemi szerepek relativizálásának korát éljük”. Úgy vélte, a „gender-jelenség” azt próbálja sugallni, hogy a család ósdi, elavult társadalmi forma.

Hoppál Péter történelmi változásnak nevezte a kistelepülések kulturális normatívájának többszöri emelését, és felidézte, hogy az ágazat infrastruktúrájának – köztük több emblematikus fővárosi és vidéki intézménynek – a megerősítésére, megújítására és gazdagítására az elmúlt négy évben 650 milliárd forint jutott.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár előadásában stratégiai kérdésnek nevezte, hogy a család szerepét meghatározzák a kultúrában és kultúra szerepét újrafogalmazzák a család érdekében.

A 2010-ben bekövetkezett „családbarát fordulat” konkrét intézkedéseire térve szólt a családtámogatási összegek jelentős növekedéséről, az Erzsébet-program eredményeiről, a Kincses kultúróvoda pályázati programjairól, illetve arról is, hogy több mint egymillióra nőtt az ingyenes tankönyvben részesülő tanulók száma.

Az eredmények között említette még a diákcsoportok számára díjmentes vasúti utazással megközelíthető kulturális intézmények számának jelentős emelkedését, a múzeumi látogatók kedvezményeit, a Múzeumok éjszakájának és a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programjait.

A népmesék anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítésére országszerte 14 mesepont jön létre – tette hozzá a helyettes államtitkár, aki egyúttal felhívta a figyelmet a Csoóri Sándor Program pályázati lehetőségeire is.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a nemzetpolitika terén nagyon jó eredményeket ért el a kormány 2010 óta. Ezek között említette a határon túli magyarokért való felelősségvállalást rögzítő Alaptörvény elfogadását, illetve az állampolgársági törvényt, amelyet a magyar nemzet és közigazgatás sikertörténetének nevezett.

A magyarországi programokkal párhuzamosan a kormány idén meghirdette a külhoni családok tematikus évét – jelezte a politikus, aki a többi között beszámolt arról is, hogy határon túli vállalkozásfejlesztésre, a kisközösségek támogatására és az egészségfejlesztésre is írnak ki pályázatokat 2018-ban.

A konferencián Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Operakaland, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a pedig a Kultúrkaland iránytű elnevezésű program eredményeiről számolt be. A tanácskozáson előadást tartott F. Földi Rita pszichológus, a Károli Gáspár Egyetem tanszékvezetője, továbbá Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!