Postabontás

2012.04.29. 16:52

Vészhelyzetben kézmosás?

Kell az elsősegélydoboz, de a szavatosság fontossága erősen vitatható egy olvasónk szerint.

Nagy Ferenc, Orfű

Megint egy olyan intézkedéssel állunk szemben, aminek törvényes alapja van, de a valóságtól teljesen idegen. Nevezetesen az elsősegélydobozok ellenőrzése. Ha a doboz megléte felől érdeklődnek a hatóság emberei azt megértem, mert kell. A szavatossági időnek a fontosságát viszont erősen vitatom. Aki látott már, netán részese volt közúti balesetnek, az tapasztalhatta, hogy minden esetben a cél az élet mentése. Nem az, hogy gyógyítsunk, hanem a szükséges és azonnali segítség megadása. Erre még sok esetben egy széttépett ing is megfelelt.

Ezt tapasztalatból tudom. Huszonöt év bányamentői gyakorlatom és sajnos az utakon átélt szörnyű esetek emlékei íratják velem e sorokat. Legtöbb esetben – szerencsére – jön a mentő, és a szakemberek végzik el a mentést. Egy mentődobozban mi is található? Mi lehet olyan veszélyes abban, hogy a „szavatossága” lejárta után a kötszerrel ne lehetne hatékonyan ellátni a súlyos vérzést?

Ki kéri számon vészhelyzetben a kézmosást, a fertőtlenítés nélküli körülményt? A porban, sárban, olajban fetrengő sérült érdeke a hozzáértő ellátás. Persze kell az elsősegélydoboz, de annak az egy-két hónapos, vagy éves lejárta nem veszélyezteti a sérült életét! Nekem, és gondolom, sok autóstársamnak, már több felbontatlan készlete van raktáron, és azt bizony otthon, ha szükséges, mindig használom is. Veszély és fertőzés nélkül.  

Nagy Ferenc, Orfű -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában