olvasói levél

2018.03.29. 10:24

Nem kérek a „veszélyes fakivágásból”

A Dunántúli Naplóban joggal kifogásolta a minap az egyik olvasó az áru szó hibás leírását, mivel azt észlelte, hogy az egyik üzlet kirakatában ékezetet tettek az u betűre - írja egyik olvasónk.

Ez ugyan nyelvi szabályszegés, de szerintem nem súlyos vétség. Vannak az előbbinél kirívóbb esetek: például amikor még a magasabb iskola végzettséggel rendelkező személyek is, akik a rádióban vagy a televízióban nyilatkozva visszatérően a családot, a vállalatot „aki”-ként említik „amely” helyett. A vállalat, egyesület, család, minisztérium szavak több emberből álló csoportot jelölő főnevek. Ha az említett főnevek valamelyikét használjuk, akkor „a család, a minisztérium, amely...” a nyelvileg helyes megfogalmazás, az „aki” vonatkozó névmás használata helyett. Szerintem az ilyesféle nyelvi botlás joggal felróható az illetőnek, aki ezzel saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

Egy másik eklatáns példa: a helyi hirdetési újságok rovataiban évek óta gyakran hirdetnek „veszélyes fakivágást”. Nos, én ebből nem kérek, nekem ne vágjanak ki veszélyesen fákat. Nem értem, miért nem inkább veszélyesfa-kivágásra vállalkoznak? Nem mindegy, mit írunk: használt ruhakereskedőt, avagy használtruha-kereskedőt. E kettő ugyebár szintén mást-mást jelent.

Fotó: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!