Olvasói levél

2018.05.27. 13:45

Sétány kellene az arborétumba, ezt másnak is látnia kell

Olvasónk azon gondolkodott, hogy egy eldugott pécsi „tündérkertet” hogyan lehetne közkincsé tenni.

Debrecen, 2018, április 8. A kedvező időjárásnak köszönhetően virágot bontottak a mandulafák. A szirmok között poszméhek (Bombus) gyűjtenek nektárt és virágport, közben beporozzák a gyümölcsfa virágait. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Sok évvel ezelőtti meghívásnak tettem eleget, amikor a közeli napokban felkerestem régi barátom Zöldelő utcai magán arborétumát. A meghívás elsősorban a most teljes pompában és színekben virágzó rhododenronra irányult, de nem tudtunk betelni a sok, szebbnél szebb virág és a világ szinte minden tájáról csere útján ide került, hatalmasra nőtt fák látványában. A park gondozását magára vállaló Katalin asszony fogadott bennünket, és nagy szakértelemmel mutatta be az András akna közeléből – a külfejtés terjeszkedése miatt – áttelepített, leszűkített arborétumot.

Miközben folyt a bemutató a fagytűrő, termést is hozó citrombokorról, a különleges spanyol fenyőfáról, azon gondolkodtam, hogy ezt a „tündérkertet” hogyan lehetne közkincsé tenni. A megközelítésének feltételei adottak. A Rákos Lajos utcai „Malom” autóbuszmegálló és a közelében lévő, megszűnt betonkeverő üzem lebetonozott területe alkalmas több gépkocsi és autóbusz parkolására is. Innen már kis séta útján lehet eljutni az arborétum Gödör utcai bejáratához. Talán lenne arra lehetőség, hogy az arborétum – a tulajdonosi jog érintetlenül hagyása mellett – betagozódjon valamilyen hasonló profilú szervezethez (pl. az egyetem botanikus kertjéhez, Pintérkerthez, erdészethez, Biokomhoz stb.) így máris lehetőség nyílna pályázati lehetőségekre is. Ezáltal sétáló utakat lehetne kijelölni, és kialakítani illetve a növények származására vonatkozó táblák is kikerülhetnének. Traj F.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában