postabontás

2018.10.10. 19:30

Városunkban is járt a főherceg – írja olvasónk

A DN nemrég számolt be arról, hogy ki volt a Habsburg-család magyar ágának leszármazottja, József főherceg. Emlékeim közt kotorászva rájöttem, hogy ha nem is közelről, de tisztes távolságból volt alkalmam látni a főherceget, aki Horthy Miklós kormányzó után a legnagyobb katonai vezetője volt a Trianoni béke által ránk kényszerített hadseregnek – írja egyik olvasónk.

bama.hu

A következő felsorolást az amerikai hadsereg fogságában lévő Horthy Miklós írta 1946. április 14-én Ernest Bevin külügyminiszternek: „1941 áprilisában, amikor egy puccs révén Jugoszláviában a fiatalkorú király vette át a hatalom gyakorlását, első dolga volt felmondani a tengelyhatalmakkal kötött szerződéseket. Németország azonnal lépett, és Magyarországon keresztül a német csapatok megindultak dél felé, annak ellenére, hogy Magyarországnak barátsági szerződése volt Jugoszláviával. Miután a jugoszlávok Szegedet és Pécsett bombázták (ami álhír volt, mert nekünk, pécsieknek erről nem volt tudomásunk) a magyar csapatok – hadüzenet nélkül – elfoglalták a Trianon által tőlünk elcsatolt területeket. Pár nap múlva már az egész ország énekelte, „Szabadka, Zombor, Újvidék. Visszatér szép délvidékünk, visszaadta Horthy nékünk. Vigyázott mireánk.”

Itt jött a képbe a találkozás. A délvidék visszafoglalására elindított csapatok katonai felkészítéséről meggyőződni kívánó főherceg a pécsi Budai vámnál, az út közepén álló lapos tetejű épületről szemlélte a felvonuló csapatokat. A gyárvárosi iskola igazgatója, amikor erről tudomást szerzett, iskolai szünetet rendelt el. Az akkor Pécsváradi országútnak nevezett, ma Zsolnay út két oldalán piros, fehér, zöld zászlócskával a kezünkben integettünk a hadba vonuló katonáknak. Szerencsés véletlen folytán én szemben álltam az épülettel és láttam, hogy vonulnak el díszlépésben a főherceg előtt. A legfeltűnőbb volt számunkra, hogy arra a vezényszóra, hogy „Állj!”, a katonák még egy pár lépést helyben jártak, de a géppuskát hordozó lovak is. Csak akkor hagyták abba, amikor a lovat vezető katona az állat nyakára csapot, jelezve, hogy vége a helyben járásnak.

Egy akkor tízéves szemtanú

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában