Postabontás

2020.07.04. 16:32

Miért kellene áthelyezni Weöres Sándor szobrát? – mérgelődik olvasónk

Az új helyszín kiválasztása méltatlan annak az embernek, akinek annyi mindent köszönhet a városunk – olvasható a levélben.

Dunántúli Napló

Kligl Sándor Weöres Sándorról készült szobra a Király utcában

Forrás: Új Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

A minap jelent meg a DN hasábjain egy cikk „Weöresnek menni kell?” címmel. Olvasás közben az első gondolatom az volt, hogy a koronavírus okozta tétlenségből való kilábalást követően az a legfontosabb gondolata egy városvezetőnek, hogy egy köztéri szobornak új helyet keressen, és erre összpontosítsa minden energiáját? Az új helyszín kiválasztása pedig méltatlan annak az embernek, akinek annyi mindent köszönhet a városunk. Csak azért kerülne a Szent Flórián térre, mert az ottani vendéglőben tartózkodott a legtöbbet? Ilyen alapon az egykori lakása elé is helyezhetnék a szobrot, mert elviekben ott volt a legtöbbet.

És ha már a szobor áthelyezése szóba került, hadd hivatkozzak egy régi írásomra, ami a Postabontás rovatban jelent meg hajdanában. Egy külföldi ismerősömmel jártuk a várost, és rákérdeztem, hogy szerinte mire hívja fel a figyelmet a Weöres-szobor látványa. Szerinte az utóbbi idők legjobb, legkifejezőbb, a gondolkodó ember megtestesítőjét ábrázoló szoborról van szó. Szerinte – és szerintem is – a jelenlegi, Király utcai, emblematikusnak mondott helyszín helyett a Városháza bejárata előtt lenne a helye. Ehhez az áthelyezéshez talán még a művész is hozzájárulna. Figyelmeztetve a mindenkori képviselő-testület tagjait arra, hogy párt­állástól függetlenül, a képviselői munka nem az egymás elleni acsarkodásról, hanem a városért tett intézkedésekről, új gondolatok befogadásáról kell, hogy szóljon.

Frantó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában