postabontás

2021.01.21. 16:33

A ház nem azért reped, mert megrázták – olvasónknak igaza van

Sajnos most szembesültem a lakásbiztosításommal kapcsolatban egy nagyon megalázó dologgal – kezdi levélírónk.

Név és cím a szerkesztőségben

Most tudtam meg ugyanis, amikor bajba kerültem a nemrégiben történt földrengés által okozott károk miatt, hogy a biztosító nem fizet, csak abban az esetben, ha Magyarországot 5-ös erősségű földrengés rázza meg – hála Istennek nem, ez következett be –, és az általa okozott károkért a biztosító szerint megállapított mértékű károk keletkeztek. A társaság „szakemberei” a kárfelvevő által benyújtott fényképek és a jegyzőkönyv alapján, az íróasztal mellől döntenek emberi sorsokról és a károk nagyságrendjéről, arról, hogy fizetnek, vagy nem fizetnek.

Én most így jártam. A családi házam elején a tűzfalon végig, a tető aljáig több repedés keletkezett, a sarokrészen kb. egy méter magasan leválni készülő sérülés található. A házon belül szobáról szobára járva több repedés, a fürdőszobában mennyezeti vakolathullás és repedés keletkezett. A melléképületekben is sok helyen repedezettek lettek a falak – van olyan, ahol a két épület összekötőfala gyakorlatilag elvált egymástól. A ház hátulján is sok-sok kisebb repedés látható.

A biztosító teljes mértékben elutasította a károk elismerését, mondván: szeizmológiai értékek szerint a biztosítási feltételben rögzített MSK-64 skála szerint 5-ös fokozatát nem érte el a földrengés – azt nem tették hozzá, hogy hála Istennek –, ezért biztosítási esemény nem történt, és az épületkárokra jogalap hiányában kártérítés nem nyújtható. Hát igen, ez van, és én 79 évesen annyira megráztam a házamat, hogy a leírt károkat előidézhessem, csak azért, hogy az én biztosítómnak kárt okozzak. Ennyire hülyének nézik az embereket? Amikor a nagy ígérgetéseik és a más biztosítókról mondott rossz véleményiek miatt velük kötöttem szerződést, akkor is látták, tudták, hogy nem fiatal házról van szó. Becsapva érzem magam, és dühít, hogy tehetetlennek érzem magam velük szemben.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában