postabontás

2021.05.04. 15:37

Lenne helye a felezővonalnak – reagál olvasónk

Az elmúlt hetekben többször foglalkozott a Dunántúli Napló – többek közt annak olvasói rovata is – a Lapisi út új burkolatával, a felezővonal hiányával.

Dunántúli Napló

Forrás: shutterstock

Jogosan merül fel a kérdés sokunkban: miért nem festették fel a közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen útburkolati jelet, amely a KRESZ előírása szerint is kötelező?

A közelmúltban megjelent újságcikkben egy közlekedési szakember úgy nyilatkozott, hogy a vonatkozó rendelet értelmében tilos a felezővonalat felfesteni, mert az út szélessége nem éri el a 6 métert. Nem voltam rest, helyszíni méréseket végeztem az út tíz pontján. Ezúton szeretném tájékoztatni az illetékeseket, hogy a tíz mérés közül hét szelvényben az út szilárd burkolatának szélessége pontosan 6 méter, három helyen pedig 6,2 méter. Ha nem hiszik, kérem, ellenőrizzék le!

Felmerül a kérdés: miért nem fejezik be a beruházást? Talán takarékossági okból, vagy tervezési, esetleg műszaki ellenőri hiányosság, vagy talán – ahogy azt már az egyik olvasótársam is felvetette – festékhiány az ok? Az út jelen formájában véleményem szerint nem alkalmas közlekedésre. Különösen a ködös őszi-téli időszakban, amit sajnos megtapasztaltam. Amikor köd van – és ez bizony gyakorta előfordul – a felezővonal jelentheti az egyik támpontot, viszonyítási alapot az autóvezetőnek. Ennek hiányában bizony a tájékozódás nehézkes, az ebből fakadó bizonytalanság pedig könnyen balesethez vezethet. Kérem az illetékeseket, vizsgálják felül az álláspontjukat, és tegyék meg a szükséges intézkedést!

K. I. tervezőmérnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában