Postabontás

2021.11.15. 14:45

Segítenünk kell a fiatalokat – hívja fel a figyelmet olvasónk

Már régóta foglalkoztat a kérdés, és az utóbbi hetek információi és történései megerősítettek abban, hogy a következő témában leírjam gondolataimat: nincsenek könnyű helyzetben a végzős középiskolások – olvasható a levélben.

Dunántúli Napló

Nagykanizsa, 2020. május 6. Védõmaszkot viselõ diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképzõ Iskolában 2020. május 6-án. Történelembõl középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségizõ vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyût is biztosítanak. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A pécsi gimnáziumokban lázas készülődés zajlik a szalagtűző ünnepségek megtartására. Logikus lépés, hogy a járványhelyzet várható erősödése miatt az intézmények igyekeznek a korábban szokásosnál előbbre hozni a ceremóniákat és a hozzájuk kapcsolódó rendezvényeket. Gyakorló szülőként is látom, hogy milyen extra feladatot jelent már a normál tanulás menete mellett is beilleszteni az ünnepi keringő, a palotás és az osztálytánc gyakorlásának időpontjait.

Úgy látom, hogy a járványhelyzet ezekre is rányomja bélyegét. Sok helyen elvárás a maszk használata, az ünnepségekre meghívott vendégek esetében gondoskodni kell például a védettségi igazolványokról is. Ahelyett, hogy a lányok önfeledten tervezgetnék a báli viseletet, s hogy mit vegyenek fel az úgynevezett after partira, a fiúk pedig az öltönyvásárlás kötelező körein túljutva vidáman elszórakozzanak a tánctanulás kihívásain. Ahogy a mi időnkben is volt.

És akkor nem ejtettünk még egy szót sem a végzős középiskolások előtt álló érettségiről, a legtöbbjüket érintő felvételiről. Aminek felkészülési és lebonyolítási menetét ugyancsak érinti, érintheti a járványhelyzet. Hiszen a jelen körülmények között sokkal nehezebb például segítő felkészítőt találni egy-egy fontosabb tantárgyra. Tanár és diák sem tudja, hogy az írásbelire vagy a szóbelire fókuszáljon jobban, hiszen utóbbi része a vizsgáknak egyszer már elmaradt.

Csak néhány példa ez arra, hogy milyen tényezők növelik a bizonytalanságot, a kétségeket az érintett korosztály képviselőiben. Azokban a fiatalokban, akik félig még gyerekek, de néhányuk már magában hordozza a felnőtté válás csíráját, a saját jövő építésének képességét. A vizsga, a felvételi, a továbbtanulás kapcsán a jelenlegi (vírus) helyzetben kiemelten fontos, hogy biztos támpontokat tudjanak maguk mellett ezek a fiatalok. Ami a szokásosnál is nagyobb felelősséget ró a fiatalok körül lévő szülőkre, tanárokra.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában