Postabontás

2023.01.17. 20:21

A málenkij robot története

A ma embere kevés ismerettel rendelkezik arról, hogy mi is volt az az un. málenkij robot - kezdi levelét olvasónk.

Dunántúli Napló

Málenkij robot emlékmű, Budapest

Fotó: Nemeth Andras Peter

A jaltai értekezleten a második világháborúban résztvevő nagyhatalmak vezetői – Roosevelt, Churchill, Sztálin – abban egyeztek meg, hogy aki, vagy akik lerombolták a szovjet városokat, azok építsék fel azokat. A németek oldalán harcoló országok közül csak Magyarország volt az, amely 1945. október 15-ig, a Horthy-féle fegyverszüneti proklamációig a németek oldalán kitartott az unió elleni háborúban. Ezért egyedül itt történt intézkedés az un. málenkij robotra való mozgósításra. Ennek az intézkedésnek a végrehajtásáért az 1948-ig hatalmon lévő kisgazda többségű kormány volt a felelős, amely ezt a felszólítást még túl is teljesítette.

Nem kellett, hogy valaki a Volksbund pártnak tagja legyen. Elég volt, hogy az utolsó népszámláláskor magát német anyanyelvűnek vallotta, máris felkerült a listára. Így került az édesapám is, mint német anyanyelvű, a pécsi Lakics laktanyai gyűjtőhelyre. A szerencsének köszönhető, hogy be tudta mutatni azt a papírt, amelyből kiderült, hogy 1931-ben csehszlovák állampolgárságból magyar állampolgárrá váltunk. 
A felszólításon az szerepelt, hogy párnapos munkáról van szó. Ezért a szülők általában a kiskorú gyermekeiket küldték el, nem gondolva, hogy a mostoha körülmények miatt sokukat soha nem fogják viszontlátni. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!