Postabontás

2023.04.06. 18:54

Pelikánok költöztek a pécsi Kertvárosba? Mik ezek a méretes ürülékhalmok? - kérdik olvasóink

Levélírónkat sokkolta, amit látott: a fák alatt hektárnyi madárürülék, melyet a lakók dzsesszelő mozdulattal próbáltak kerülgetni, a kutyatulajdonosok meg az ebeket rángatták, hangos pfújjjj kiáltások közepette. Lépjen a Biokom! - kéri olvasónk.

bama.hu

Nem akarok belemenni a régi vitába, hogy a természet kárára terjeszkedett-e a város, vagy szükségszerű folyamat volt az urbanizáció, mindenesetre egyre gyakoribb jelenség, mint arról már sokan megemlékeztek korábban akár a bama.hu-n is, hogy rengeteg szárnyas lepte el Kertvárost: varjak, galambok, hadd ne soroljam. Ki tudja mikor? Lehet, ők voltak itt előbb...

Az viszont már fejvakarásra késztet, hogy az a rengeteg mennyiségű ürülék, amit egy-egy fa alá termelnek, mennyire rontja a városképet, a lakótelepen élők komfortérzetét.

Továbbmegyek: amikor a játszótér környéki fák alatt mázsányi lila trutyi sokkolja a lakókat, az egyéb higiéniai kérdéseket is felvet. Ezek nem is galambok vagy varjak, hanem egyenesen pelikánok lehetnek. A gyerekek ott játszanak, szaladgálnak, keresztül kasul a sokkoló ürüléken. Reggel kutyasétáltatás közben a gazdik is úgy gyalogolnak a szegény ebekkel, mintha twistert játszanának, kerülgetik, mint a forró kását. Olvasótársaim válaszát várom egyébként, hogy vajon milyen bogyóval táplálkoznak ezek a madarak, hogy lilára festik a járdát, a parkolókat, sőt egyes autókat is.

 
 

Mielőbb megoldást kellene találni erre a problémára, a Biokom munkatársai például megjelenhetnének magasnyomású mosóval, sőt napi szinten kéne ezt megoldaniuk, mert ez így tűrhetetlen! Azt már csak zárójelbe teszem hozzá, hogy a panelek között megbújó játszótéren a kis szemetesedény ürítése is elmaradt, így az éjszaka folyamán egy városi ragadozó, (fene tudja, talán egy rókakoma garázdálkodott) úgy feltúrta az egyik szemetesvödröt, hogy hat négyzetméteren szóródott szét a szemét, az amúgy is csordultig lévő edényből. 

Véleményem szerint erre áldozni kellene, sokkal több munkatársra és eszközre lenne szüksége a cégnek, hogy a város élhető, kulturált maradjon a lakótelepi részeken is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!