Postabontás

2023.08.31. 07:40

Idős sofőr gázolt majdnem a zebrán – írja olvasónk

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Perfect Wave

Kis híján komoly baleset történt a Nagy Lajos király úton, az Árkád és a buszpályaudvar közötti zebrán. A lámpa a gyalogosoknak zöldet mutatott, el is indultunk a gyalogátkelőhelyen, amikor is hangos dudaszóra lettünk figyelmesek. Ennek köszönhető, hogy az idős férfi, aki autójával a buszmegálló sávjában a felüljáró felé haladt, hirtelen fékezett, megállt, és nem ütötte el az előtte sétáló gyalogost. Vérfagyasztó volt a pillanat. Ha az autós, aki a pirosnál várakozott, nem veszi észre, hogy a mellette lévő sávban közlekedő nem vesz tudomást a lámpa jelzéséről, és nem dudál rá a figyelmetlen sofőrre, a gyalogost biztos, hogy elütötték volna. 

Szerencsére azonban az autó az utolsó pillanatban megállt, majd visszatolatott, hogy lássa, mikor ad majd neki szabad jelzést a közlekedési lámpa. A történtek után rögtön eszembe jutottak azok a vélemények, amelyek azt hangoztatják, hogy bizonyos kor felett már nem szabadna meghosszabbítani a jogosítványt, vagy legalábbis nagyon szigorú alkalmassági vizsgálatra lenne szükség az idős­korú autóvezetők esetében. Amikor ilyen esetet lát az ember, egyet kell, hogy értsen ezekkel a véleményekkel. Egyértelműen az volt leszűrhető az esetből, hogy az idős férfi rendkívül bizonytalanul vezet, a soksávos úton nem tudott eligazodni, se a piros lámpát, se az előtte sétáló gyalogost nem vette észre. Az anyósülésen egy idős hölgy ült – neki is látnia kellett, hogy balesetveszélyes, ahogy közlekednek. Természetesen nem szabad általánosítani: nekem is vannak hetven év feletti ismerőseim, akik megfontoltan, biztonságosan, a szabályokat betartva vezetnek autót. A szigorú alkalmassági vizsga tehetne igazságot a kérdésben. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában