Postabontás

2023.09.04. 12:30

Nem való a gyerekeknek a koffein! – figyelmeztet olvasónk

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Antonio Guillem

Érdeklődéssel olvastam az energiaital-szövetség állásfoglalását a Postabontásban. Mint írják, ezeknél az italoknál is a mértékletesség a fontos, illetve azt is kiemelik, hogy az energiaital gyerekeknek nem ajánlott, csakúgy, ahogy a koffeintartalmú italok se javasolt ennek a korosztálynak. Ahogy kávét nem isznak, úgy energiaitalt se szabadna nekik. A szülőknek van ebben komoly felelőssége. Az unokáim iskolájában – elmondásuk szerint – minden egészségnapon szóba kerül, hogy az energiaital nem gyerekeknek való. Ha ezt kiegészítve a szülők is elmagyarázzák csemetéiknek, hogy miért ne kóstolják meg ezeket az italféleségeket – legyenek bármennyire is színesek, hívogatók a dobozok –, akkor szerintem nincs mitől tartani. Ha pedig még a zsebpénzükkel is elszámoltatjuk őket, akkor nyomon lehet követni, hogy mire költenek. 

Sokan írták korábban a Postabontásban, hogy a trafikokban kellene ezeket a termékeket is árusítani. De ahogy cigarettához is hozzájutnak, úgy, ha akarják, az energiaitalokat is be tudnák gond nélkül szerezni a gyerekek. Az alkohol példáját is fel lehet hozni: Pécsett, Szent István téren például nyári estéken rendszeresen látni, hogy a fiatalok italoznak. Többségük biztos, hogy nincs még 18 éves, mégis ott a sörös, vagy borosüveg a kezében. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában