Postabontás

2023.09.03. 11:00

A Magyar Energiaital Szövetség válaszol olvasónk felvetésére

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Monkey Business Images

,,Rendkívül káros az energiaital, a gyerekek mégis korlátlanul fogyaszthatják – bosszankodik olvasónk” címmel jelent meg egy írás a Postabontásban nemrég, amely kapcsán a Magyar Energiaital Szövetségtől az alábbi reagálás érkezett:

A Magyar Energiaital Szövetség feladata, hogy szakemberekkel, hatóságokkal (pl. Agrárminisztérium, NNK, NÉBIH) együttműködve, hitelesen és objektíven adjon tájékoztatást az energiaitalokról és azok felelősségteljes fogyasztásáról. Lerombolja az energiaitalokról kialakult téves mítoszokat és a valóságtól teljesen távol álló szubjektív véleményekkel szembe állítsa a tényeket.

A Postabontásban megjelent cikk kapcsán a következőkre szeretném felhívni a figyelmet:  tudomásunk szerint, eddig egyetlen kétséget kizáró bizonyíték sem támasztotta azt alá, hogy a cikkben említett férfi állapotáért az energiaital lenne okolható, ezért a leírtak pusztán feltételezések és nem tények. A Magyar Energiaital Szövetség nyíltan hirdeti, hogy gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: kávé, energiaital és kóla sem! Nem „csak” az energiaitalt, de egyetlen élelmiszert sem lehet mértéktelenül fogyasztani!

A koffeinfogyasztással kapcsolatban a világ legnagyobb, 66.531 emberen elvégzett Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos kutatása igazolta, hogy egy egészséges felnőtt naponta 400 mg koffeint aggálymentesen elfogyaszthat – azaz naponta megihat például 5 doboz valódi energiaitalt.

Minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital biztonságos élelmiszer, amely a fogyasztási javaslatok figyelembevételével biztonsággal fogyasztható, és ezt a NÉBIH is folyamatosan ellenőrzi.

Az energiaital nem víz, nem üdítő és nem sportital, hanem egy olyan funkcionális ital, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát, éberséget, sok vitamin kíséretében.

Természetesen, mint mindenki, a Magyar Energiaital Szövetség is szeretné óvni, védeni a gyermekeket a különböző veszélyektől. A gyermekeink védelme érdekében, ha a dohányboltba zárás a megoldás, akkor hajrá, de akkor viszont csináljuk ezt rendesen - tényleg zárjunk el mindent előlük a dohányboltokba, mint például az alkoholt, amit köztudottan már a gyerekek is isznak, a kólákat és az összes cukros italt, amit a családbarát reklámoknak köszönhetően literszámra öntenek magukba a gyerekek, a késeket, bicskákat, amivel sajnos egyre több a gyerekek által elkövetett bűncselekmény, illetve a telefonokat, kütyüket, amikkel ijesztően sok időt töltenek internetezéssel.

Végezetül pedig arra az olvasó felvetésre, hogy:  „A gyerekek, akik minden nap ezt isszák reggeli helyett az iskolába menet, vajon tudják, milyen veszélynek teszik ki magukat? Van, aki felvilágosítja őket?”  a válaszunk igen van, aki felvilágosítja őket. Így például szövetségünk, valamint az a sok-sok felelősségteljes szülő, aki leül és elbeszélget a gyermekével!

Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában