Hol van emberség?

2023.10.24. 12:30

Volt jegye, mégis megaláztak egy törött vállú nőt az ellenőrök a pécsi buszon

Édesanyám a napokban elesett, eltörte a jobb vállát.

Wald Kata

Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Sajnos én épp nem voltam a városban, így nem tudtam kórházba vinni, de a családból volt, aki segítsen – autóval mentek a sürgősségire, de hazafelé már nem volt más megoldás, helyi járattal kellett a frissen begipszelt kezével hazautaznia. És itt kezdődtek a problémák – ha a válltörés aznapra nem lett volna elég. 

Édesanyám felszállt a buszra, a jegyét kilyukasztotta. Miután jobbkezes, és a gipsz miatt azt használni nem tudta, tette mindezt bal kézzel, sietve, hogy a jármű indulása előtt még jusson ideje megkapaszkodni. Kisvártatva megérkeztek az ellenőrök. Édesanyám átnyújtotta az érvényesített jegyét, és ekkor szembesült vele: felszálláskor nem a pécsi, hanem a budapesti tömegközlekedésre szóló jegyét lyukasztotta ki véletlenül. Az első gondolata az volt, hogy sebaj, hiszen a pénztárcájában ott vannak a pécsi, még nem használt jegyek, ami egyértelművé teszi, hogy nem állt szándékában a bliccelés. 

Bízott abban, hogy az ellenőrök ezt méltányolják. De sajnos nem így történt. Hiába magyarázta édesanyám, hogy épp a sürgősségiről tart hazafelé, ahol most került gipsz a kezére – ezt a lelettel is bizonyítani tudta – , és hogy a nagy sietségben az „ügyetlenebb" bal kezét használva nem vette észre, hogy rossz buszjegyet vett ki a pénztárcájából. A lyukasztás mintázata is igazolta, hogy azon a járaton történt az érvényesítés. Mindez azonban az ellenőröket nem érdekelte, hajthatatlanok voltak. Tízezer forintra büntették édesanyámat. És a hab a tortán: megkérték, hogy írja alá a papírokat, amiket az ügy kapcsán kiállítottak. Édesanyám felháborodva feltette a kérdést: mégis hogyan?! törött kézzel?! 

Felmerül a kérdés: a jegyellenőrök ezt az utasítást kapják, hogy semmilyen emberi tényezőre, extrém körülményre ne legyenek tekintettel? Vagy egyszerűen csak hiányzik belőlük az emberség? Bármelyik is igaz, elkeserítő. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában