Alapvető lenne

2024.01.07. 07:40

Aki köhög, hordjon maszkot! - vélekedik olvasónk

Wald Kata

Érthetetlen számomra, hogy az emberek, ha náthásak, köhögnek, miért nem viselnek maszkot a tömegközlekedés során, vagy akkor, amikor zsúfolt helyre mennek. Jövő héten kezdődik az iskola, ismét nagyobb tumultus várható majd a helyi járatokon. Általában ilyenkor, januárban, februárban szokott kitörni az influenzajárvány. És a koronavírustól se szabadultunk meg – több olyan ismerősöm van, akiket ágynak döntött a betegség az ünnepek környékén. 

Úgy gondolom, veszélyben vagyunk, és felelőtlenség, hogy ha valaki beteg, vagy betegnek érzi magát, nem hordja a maszkot. Szerencsére egyre több idős embert látok, akik viselik – ahogy én is: mi jellemzően ezt nem azért tesszük, mert betegek vagyunk, hanem csak óvni szeretnénk az egészségünket. És sokkal nagyobb biztonságban lennénk, ha azok, akik köhögnek, tüsszögnek, szintén ezt tennék. Ha pár évvel ezelőtt az életünk természetes része volt a maszk, akkor nem hiszem, hogy most, indokolt esetben olyan nehéz lenne felvenni. 
Persze ugyanígy a távolságtartás fontosságát is ki lehetne hangsúlyozni, amivel szintén nem foglalkozik már szinte senki. Szerintem pedig célszerű lenne ismét felfesteni a másfél méteres távot jelző csíkokat, például a boltokban a pénztárakhoz – mert sok helyen még a nyomai láthatók, de sajnos nagyon lekopva. 

K. S. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában