Postabontás

2024.04.04. 19:30

Magukat (is) veszélyeztetik a gyalogosok – véli olvasónk

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Nagy Norbert

Testkamerás gyalogos rendőrökkel és ál-autósokkal erősít a rendőrség, a forgalmasabb zebrák és kerékpárutak mellett tűnnek majd fel az év további részében a rend álcázott őrei. Ezt olvastam az interneten. Meg azt is, hogy szükség esetén meg is büntetik majd a gyalogos és kerékpáros szabálytalankodókat.

Mindenféle rosszindulat és káröröm nélkül teljes mértékben egyet értek az új országos közlekedési kampány indulásával és céljával. Gyakorló autóvezetőként gyakran szembesülök ellenőrzéssel, hallok látok a büntetésekről, amiket a rendőrök kirónak a járművezetőkre. De ugyanilyen minőségben egyre többször tapasztalom, hogy vannak gyalogosok - nem is kevesen - akik nem, vagy csak részben együttműködő részesei a közlekedésnek. A legextrémebb példa, amikor pár tíz méterre a zebrától futkároznak át az úttesten az autók között. Már aki tud futkározni, hiszen nem egyszer látni az akár soksávos úton, a gyalogátkelő gondos elkerülésével közlekedő idős, sokszor ráadásul mozgásában korlátozott embert. 

Ezeknek, és más embereknek a biztonsága, a rugalmas közlekedés biztosítása érdekében komoly szükség van a szabályok betartására, betartatására a gyalogosok esetében is.

Velük szemben ugyanúgy lehet elvárás ez, mint a járművezetőkkel szemben, és ez a megállapítás nem korosztályfüggő. Hiszen a fiatal generáció képviselői között is szép számmal akadnak szabálytalankodók - pirosban átszaladók, zebrán mobilozók. Mindezek kapcsán már az is felmerült bennem, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a fiatalok közlekedési alapképzésére, a felnőtt és idősebb generációk KRESZ-ismereteinek frissítésére. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában