A tanulás rovására megy

2024.04.05. 19:30

Telefonnak nincs helye az iskolában - vélekedik olvasónk

Wald Kata

Fotó: Nemeth Andras Peter

Szlovákiában az alsó tagozatos gyerekeknek a mobiltelefon használatát megtiltják az iskolákban, és a felsősök is csak akkor vehetik elő a készüléket, ha az a tanulmányaik miatt szükséges. Mindezt azért vezetik be, mert a kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy a telefonhasználat rontja az iskolai teljesítményt, a tanulmányi eredményeket. Nagyon bízom benne, hogy hazánk is mihamarabb - követve a szomszédos ország példáját - hasonló döntésre szánja el magát. 

Mert egy 7-8 éves gyereknek semmi szüksége az okostelefonra, mégis már az első, vagy második osztályban is szinte minden kisdiák zsebében, táskájában ott lapul a készülék. Szerencsére vannak iskolák, ahol nem engedik meg, hogy a szünetekben elővegyék, de mennyivel egyszerűbb lenne, ha erről központi szabályozás születne. És akkor a gyerekek újra beszélgetnének egymással, játszanának közösen az udvaron. Mert nincs annál szomorúbb látvány, mint amikor egy kupacban ülnek, és mindenki a saját telefonját nyomkodja, ahelyett, hogy a körülötte ülőkkel foglalkozna. Nem szabadna hagyni, hogy a társas kapcsolatok áthelyeződjenek az online térbe, ezért lenne fontos, hogy a telefonok használatát korlátozzák az iskolákban. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!