szponzorált tartalom

2020.06.24. 10:47

Vállalkozói innováció: pályázati források segítik a tervek megvalósítását

Ha innovációról beszélünk, a legfontosabb, hogy megtaláljuk a források helyét, illetve az innovációs források fellelhetőségét. Az Európai Unió 2021–2027-es pénzügyi rendszerében mintegy 14%-ot tesz ki az innovációra fordított összeg. Ez a 187,4 Mrd euró rengeteg lehetőséget biztosít a magyar vállalkozások számára is uniós források elnyerésére, amelyek mellett a hazai GINOP, NKFIH pályázati lehetőségei is adottak.

– Ahhoz, hogy a vállalkozások dönteni tudjanak, belekezdenek-e innovációs tevékenységbe, széles körű információra, a trendek ismeretére van szükségük. A Politico szaklap áprilisban megjelentetett egy érdekes, trendekkel kapcsolatos víziót, amelyben a tömegfogyasztás nemzetállamok általi korlátozását, a hazai értékláncok erősödését, a jövedelemszakadékok növekedését jelzik előre. Az élettudományok felértékelődnek, de tehetségben mindenkinek erőforráshiánya lesz. Ezek miatt is lesz elengedhetetlen a folyamatos képzés, önképzés, 2030-ig például az uniós stratégiában a startupok, a kkv-k támogatása, technológiai központok építése és a képzésfejlesztés kerül előtérbe – ezt már Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára mondja, majd hozzáteszi:

– Az innováció hordozója a vállalkozás, ezért az egyetemek, az egyetemi alapkutatási kapacitás fejlesztése mellett meg kell kezdeni a kkv-k támogatását, konkrét pénzügyi és rendszerbeli támogatási eszközökkel. Az ötlettel és KFI-potenciállal rendelkező cégeket kell segíteni, ugyanis a hozzáadott értéket termelő, innovatív vállalkozások fogják a 2000-es évek második évtizedét meghatározni.

Az Európai Unió komplex megoldásokat vár a sikeres pályázóktól

Bővültek és bővülni is fognak az innovációt érintő európai uniós pályázati lehetőségek, amelyekre a kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak – közli a jó hírt Dervalics Ákos európai uniós business coach, aki azt is hozzáteszi, hogy a következő költségvetési ciklustól, azaz a jövő évtől kezdve jóval nagyobb keretösszeg áll majd rendelkezésre.

– Nagyon sokan szeretnének pályázni, de nem tudják teljesíteni azokat az alapvető kritériumokat, amik szükségesek egy pályázathoz. Azért is alapítottuk meg jó 6 évvel ezelőtt business coa­chok, üzleti segítők kezdeményezésére a Knowledge to Money klubot, hogy segítsünk ezen a problémán. Talán a legnagyobb bizonytalanság az innovációval összefüggő piacra vitellel kapcsolatban merül fel. Nem egyszerű feltérképezni egy nemzetközi piacon a piacra vitel folyamatát, az üzleti környezetet, azt megérteni és ehhez igazítani az üzleti modellt.

A business coach természetesen válaszolt arra a sokakban felmerülő kérdésre is, hogy mit érdemes megfontolnia a vállalkozásoknak, ha innovációs pályázatot szeretnének benyújtani.

– Egyrészt ajánlom megnézésre az Európai Bizottság honlapját, a Funding and Tenders portált, itt lehet tájékozódni az aktuális kiírásokról. Aki a Brüsszelből elérhető forrásokra szeretne pályázni, mindenképpen nemzetközi üzleti lehetőségben gondolkodjon, próbálja meg úgy átgondolni a saját ötletét, hogy nemzetközi környezetben is értékesíthető legyen. Ne egy adott problémára adjon választ, hanem sok embernek vagy sok piaci szereplő problémájára.

Tanuljon jól, velünk!

A folyamatosan változó technológiai és gazdasági környezethez, valamint az elvárt fejlődés eléréséhez elengedhetetlen a naprakész tudás, a megfelelő szintű képzettség megszerzése. A Kamara Oktatási Központja speciális, a vállalkozások igényeihez igazodó képzési programokkal áll a megrendelők rendelkezésére, különböző területeken.

Az Oktatási Központ két egymásra épülő szoftverfejlesztő képzését azok számára hirdeti, akik a Java nyelvű programozás elméleti és gyakorlati alapjait kívánják elsajátítani. Kkv-k és munkatársaik számára kínált menedzsmentképzések között megtalálhatók a modern marketingszemléletet és korszerű eszközök alkalmazását bemutató, a nemzetközi piacokon való megjelenést támogató export és szellemi tulajdonvédelmi, valamint a szervezetek közötti együttműködést segítő képzések. Szervezetfejlesztést tervező, megvalósító vállalkozások, valamint hallgatók, középiskolások és szülők számára tanulástechnikai tréning is elérhető a kínálatban.

Segítséget nyújt a Kamara Oktatási Központja

A gépipar és az épületgépészet iránt érdeklődő, vagy ezeken a területeken dolgozó, szakirányú végzettséggel nem rendelkezők Gyártósori gépész (OKJ 3152110) és Betanított csőszerelő képzésekre jelentkezhetnek. Az előbbi képzés esetében tanfolyam megkezdésére már csak 2020 év végéig van lehetőség. A képzési programok mindegyike tartalmaz gyakorlati részeket, az oktatók többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek az általuk oktatott területeken. További információ a képzésekről, a kiegészítő szolgáltatásokról ezen a weboldalon.

Kössünk együtt üzletet!

Kényszermegoldásnak indult, de most már elmondhatjuk, hogy nagyon hatékonynak bizonyultak az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat által április–május hónapokban szervezett virtuális üzletember-találkozók.

Számos tematika mentén leszervezett eseményt kellett hirtelen online lebonyolítani, melyben nem igazán voltak előzetesen tapasztalatok. Az eddigi visszajelzések alapján a vállalkozások képviselői szerint az online lehetőség gyors és költséghatékony módja az üzletfejlesztésnek. Ez elsősorban a rendkívül nagyszámú résztvevőben látszott, hiszen a Textile Connect 2020 – a textil és divatipar nemzetközi virtuális üzletember-találkozójára 650 vállalkozás regisztrált, a közép-európai technológia transzfert elősegítő üzletember-találkozón a hazai vállalkozások és a K+F tevékenységet folytató egyetemek, kutatóközpontok több mint 200 nemzetközi résztvevő közül tudták kiválasztani tárgyalópartnereiket.

Jelenleg is zajlik a december 31-ig rendelkezésre álló „Care & Industry against CORONA” címmel működő platform, mely várja az érdeklődő egészségügyi, ipari, kormányzati vagy akadémiai résztvevők regisztrációját, akik a „koronavírus megoldások” témában online üzleti és együttműködést célzó tárgyalásokat bonyolíthatnak le. A platform fő célja, hogy bemutassa a kezdeményezéseket, ajánlatokat és igényeket, elősegítse az egészségügy, az ipar, a támogató szervezetek, a kormányok, a kutatók és más érintettek közötti interakciót, valamint, hogy maximalizálja az ajánlatok megbízhatóságát. További információ: www.pbkik.hu/esemenyek

Videókon tájékoztat újdonságairól a kamara

Új kezdeményezésként két, vállalkozásokat támogató tájékoztató videósorozatot indított a kamara a Pannon TV-vel együttműködve. A legtöbb vállalkozás életében jelentős változást hoztak az elmúlt hónapok. Fontos, hogy a kihívásokra válaszolva megtalálják az új megoldásokat, amelyekkel életben tudnak maradni.

A vállalkozói szektorban is bizonyára sokakat elgondolkodtatott a hátunk mögött hagyott néhány hónap, így a tanulságok levonása után változtatnak eddigi működésükön. Ebben segítenek a KamarAAkadémia Extra videói, melyben a megye meghatározó szakemberei mutatják meg a lehetőségeket.

A megye meghatározó szakemberei mutatnak rá a kiaknázható lehetőségekre

A videók a Pannon TV műsorán valamint a kamarai online felületeken (YouTube csatorna, Facebook) tekinthetők meg. Az ugyanitt található KamarAAkadémia Light videóiban a fiatalok a pályaválasztás, a pénzügyek, vállalkozói ismeretek megszerzése mellett idegen nyelvet tanulhatnak vagy éppen rendhagyó testnevelésórán is kipróbálhatják magukat.

Kiemelten fontos most a jó példák bemutatása

A Szigetvári CsakPONT ingyenes „Közösségi média jelenlét” tréningre várja a szigetvári, sellyei, szentlőrinci járásokban élő magánszemélyeket, illetve vállalkozókat, akik törekednek a tudatos média megjelenésre és használatra.

Számos hasznos információhoz, tanácshoz juthatnak hozzá az érdeklődők a fórumon

A Szigetvári CsakPONT projekt keretében a kamara több ingyenes online work­shopot szervezett a baranyai vállalkozók számára, akiket az elmúlt hónapok hátrányosan érintettek. A fórumok célja az volt, hogy a vállalkozások a saját nehézségeiket, kérdéseiket megfogalmazzák, majd szakemberek segítségével bemutatásra kerüljenek a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok.

Az érdeklődök megismerkedtek a beruházási lehetőségekkel, az ingyenes képzésekkel, a jelenleg elérhető és várható pályázatokkal. A július 1-től életbe lépő tb és online számlázás változásairól Nyul Éva a projekt tanácsadója tartott ingyenes online tájékoztatást.

Ilyen és ehhez hasonló térítésmentes konzultációkra a kamara továbbra is biztosít lehetőséget a Baranyában működő vállalkozások részére. További információ: [email protected]

 

Címkék#pbkik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában