szponzorált tartalom

2020.07.02. 11:41

Minden, amit a Nők 40 korkedvezményes nyugdíjról tudni kell

A “Nők 40” program népszerűsége évről évre növekszik, már több százezren éltek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével. De mi is ez pontosan, milyen feltételei vannak és hogyan igényelhető? Segítünk eligazodni a kérdések erdejében!

Beautiful 40-year-old woman relaxing in yard

Teljesen érthető, hogy miért érdeklődik egyre több nő a Nők 40 korkedvezményes nyugdíj program iránt. A lehetőséggel kapcsolatban azonban számos kérdés felmerülhet az érintettekben, ezért összegyűjtöttük egy helyre a legfontosabb tudnivalókat, közérthetően.

Mi az a Nők 40 korkedvezményes nyugdíj?

Az öregségi nyugdíjkorhatár mindkét nem esetében megegyezik – ez 2020-ban 64 és fél év. A 2020-as év második felében tehát az 1956-ban született férfiak és nők is nyugdíjba mehetnek, amennyiben legalább 20 évet dolgoztak életük során.

2011-ben azonban bevezették Magyarországon a Nők 40 nevezetű programot, amelynek lényege, hogy a nők korkedvezménnyel is nyugdíjba vonulhatnak.

A lehetőség igénybevételéhez 40 év jogosultsági időt kell szerezni, amely a keresőtevékenység idejéből és az egyéb jogcímen – gyermeknevelés miatt – szerzett szolgálati időből tevődik össze.

Fontos tudni továbbá, hogy a korkedvezményes nyugdíj is teljes nyugdíj, függetlenül attól, hogy hány évvel az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt veszik igénybe a hölgyek.

Ez azt is jelenti, hogy a nyugellátás összegét nem számítják újra a korhatár elérésekor sem. A havi összeget egyébként ugyanúgy állapítják meg, mint a rendes nyugdíj esetében, tehát az összes szolgálati idő és kereset nettó havi átlagát veszik figyelembe.

Milyen feltételei vannak a megszerzésének?

A Nők 40 korkedvezményes nyugdíj igénybevételének mindössze 2 alapvető feltétele van. Az egyik, hogy – mint már fentebb is említettük – meg kell szerezni a 40 év jogosultsági időt.

A másik pedig, hogy ebből a 40 évből alapesetben legalább 32 évnek keresőtevékenységnek kell lennie. A gyermeknevelés miatt beszámított jogosultsági idő tehát maximum 8 év lehet.

Nagyon fontos, hogy mindkét feltételnek teljesülnie kell egyszerre. Szóval hiába dolgozott valaki 34 évet, ha mellette csak 3 évet számíttathat be a gyermeknevelés után a jogosultsági időbe – ez így összesen még nem éri 40 évet.

A keresőtevékenység időtartamának alsó határa azonban lejjebb csúszhat, ha valaki 5 vagy több gyermeket nevel, vagy ha a súlyosan fogyatékos gyermeke után ápolási díjat kap.

Hogyan igényelhető a korkedvezményes nyugdíj?

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjának megállapítását a lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes kormányablakban kezdeményezhetik az érintettek, egy igénybejelentő lap benyújtásával.

Az igényléshez meg kell adni a személyazonosító adatokat, a TAJ-számot, a lakcímet, a folyósítási címet, valamint a szolgálati időre vonatkozó információkat.

Az igénylőlaphoz célszerű csatolni a megszerzett jogosultsági időt igazoló dokumentumokat, például a munkavállalói kiskönyvet és az ápolási díjat megállapító határozatot.

A nők korkedvezményes nyugdíjának ügyintézési határideje 45 nap, az eljárás pedig teljesen ingyenes.

Egyébként a 40 év jogosultsági idő elérése után nem kötelező azonnal igénybe venni a korkedvezményes nyugellátást, az érintettek később – például 42 év jogosultsági idő megszerzése után – is élhetnek a lehetőséggel.

Mit tehetünk, ha kevés nyugdíjat kapunk?

Korábban vonatkoztak bizonyos korlátozások a Nők 40 korkedvezményes lehetőséget igénybe vevők munkavégzésére, ezeket azonban 2020. július 1-jén megszüntették.

Ma már tehát a nők a kedvezményes nyugdíj mellett is bármilyen jogviszonyban dolgozhatnak, nincs megjelölve éves összeghatár.

Ez azért is fontos információ, mert sajnos sok nyugdíjas kénytelen tovább dolgozni a jól megérdemelt pihenés helyett, hogy elegendő havi bevételre tegyen szert.

Azonban emiatt sem kell aggódniuk azoknak, akik időben felismerték az öngondoskodás fontosságát. Mivel az állam által biztosított nyugdíj várhatóan egyre kevesebb lesz, érdemes előrelátónak lenni.

Ha csak a havi jövedelmünk 10-20 százalékát egy nyugdíjcélú megtakarításba fektetjük, máris sokat tettünk azért, hogy valóban nyugodtan és boldogan teljenek a nyugdíjas éveink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában