szponzorált tartalom

2020.08.24. 10:45

A fejlődés a legfőbb cél

A csapadékvíz elvezetése már évek óta problémát okoz Fazekasbodán, egy pályázatnak köszönhetően azonban ez hamarosan megoldódhat. Emellett az egyik utca felújítását is megkezdhetik.

A közfoglalkoztatottak tartják rendben a közterületeket

A falu fejlődését tartják szem előtt Fazekasboda vezetői, ezért számos pályázaton indulnak, amely ezt a célt szolgálja. Mivel a település egy völgyben helyezkedik el, a csapadékvíz elvezetése egy-egy nagyobb vihar után nehézséget okoz. A településen átfolyó patak három vízfolyás vizét vezeti el, ezért fordul elő, hogy nagyobb esőzés után kiönt. Amikor ott jártunk, akkor is éppen a közfoglalkoztatottak takarították el az előző napi zivatar nyomait. A probléma azonban hamarosan megoldódhat, hiszen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban támogatást nyertek erre a Baranya Megyei Önkormányzattal konzorciumban, jelenleg a szerződéskötés időszakában járnak. A Magyar Falu Programnak köszönhetően pedig az egyik utca burkolatát is helyreállíthatják, így a főút mellett már az is jó minőségű lesz.

A csapadékvíz elvezetése hamarosan megoldódhat

Az Önkormányzati fejlesztések 2019 pályázatai közül az orvosi rendelő felújítását célozták meg, ezt sikeresen el is végezték. Az épület már kész, nemsokára a megrendelt eszközök is megérkeznek. A rendelő így céljának már teljesen megfelel. Tavaly egy kültéri fitneszparkot is kaptak, valamint egy korszerű játszóteret, amelyet más településekről is szívesen felkeresnek a gyermekek.

A jövőre vonatkozóan is vannak tervek, remélik, hogy pályázataik sikeresek lesznek. Az egyik legnagyobb cél egy faluház kialakítása lenne, hogy megfelelő közösségi színtér fogadja a lakosokat, de a ravatalozó és a hivatal is felújításra szorul – amint támogatást kapnak ezekre, el is kezdik a munkákat.

Fazekasbodán a közfoglalkoztatottak tartanak rendet, jelenleg öt embert foglalkoztatnak ebben a formában. Mivel nagy zöldterülettel rendelkezik a település, van munka bőven, amiben nyáron a diákmunkások is aktívan segédkeztek. A fiúk a fűnyírásba szálltak be, a lányok pedig a parkosítási teendőket végezték.

A közfoglalkoztatottak tartják rendben a közterületeket

Nyári tábort tartottak a gyerekeknek

Fazekasbodán a vírushelyzet miatt a legtöbb rendezvény elmaradt, így a német hagyományokra épülő falunapot sem tudták megtartani. Azért nem telt eseménytelenül az év, nemrég a gyermekeknek szerveztek tábort, ahol különböző szabadidős programokon vehettek részt.

A geresdlaki általános iskola Málenkij Robot Emlékmenetet szervezett, amelynek útvonala Fazekasbodán is átvezetett. Ötven embert vittek el a településről, közülük sokan sajnos nem tértek vissza, ma pedig már csak egy túlélője lakik a faluban, akit rendszeresen meglátogatnak a fiatalok, és rengeteget tanulnak tőle. Ezt az is bizonyítja, hogy már egy könyv is készült azokból az írásokból, amelyekben a gyermekek dolgozták fel ezt az időszakot. Emellett a központban lévő parkban felállított emlékkövek is méltó emléket állítanak a múltnak.

A település vezetői

A csaknem kétszáz fős Fazekasboda polgármestere Weisz Nándorné, alpolgármester Dobszai Györgyné. A képviselő-testület további tagjai: Filipsz Tamás, Takács Józsefné, Winkler Tamás. A hivatal az Erzsébeti Közös Önkormányzati Hivatal Nagypalli Kirendeltségéhez tartozik. A településen Német Nemzetiségi Önkormányzat működik, amelynek elnöke Dobszai Györgyné, elnökhelyettes Takács Józsefné, képviselő Weisz Nándorné.

A civil szervezetekkel jó kapcsolatot ápol az önkormányzat. A településen működő civil szervezetek: Fazekasbodáért és a Német Nemzetiségért Egyesület, vezetője Rajnai Ivett Mónika, Fazekasboda Polgárőr-egyesület, vezetője Orsós György, Fazekasboda Község Egészség Egyesülete, vezetője Takács Józsefné.

 

Címkék#Fazekasboda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában