szponzorált tartalom

2021.03.17. 00:00

Bővül a szilvási játszótér

Az önkormányzat hosszú éveken át jóval nagyobb nehézségekkel küzdött, mint a hozzá hasonló méretű falvak. A problémákat sikerült megoldani, akadályok azonban maradtak, de igyekszik a községvezetés kihasználni a pályázati lehetőségeket, terveznek, dolgoznak, hogy Szilvás továbbra is élhető falu maradhasson.

Schaff József, Szilvás polgármestere 2010-től vezeti a települést, kezdetben nagy nehézségeik voltak, egy korábbi ügy miatt eladósodott a község, 15 milliós büntetéssel kellett megküzdenie a falunak. Ez a kistelepülés akkori másfél évi költségvetési összege volt, így nem nehéz elképzelni, mi mindenről kellett akkor lemondania a községnek. A képviselők két éven keresztül nem vették fel a juttatásaikat, emellett a gázfűtés helyett fával fűtötték az önkormányzati ingatlanokat.

– Mindent meg kellett oldani, az akkori jegyzővel nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy rendeződjenek a dolgok. 2014. decemberére sikerült mindent kifizetni – mondta a polgármester. Mivel a Délkom működési területe szilvási közigazgatási területre nyúlik át, iparűzési adó is megilleti a falut, ez azonban jórészt működésre megy, így pályázatokhoz nem tudnak elég önerőt biztosítani.

Schaff József elmondta, a pályázatokkal kapcsolatban nem túl eredményesek egy tavalyi kivétellel, amikor is a játszótér felújítására, bővítésére nyertek támogatást. A várható májusi kivitelezéssel 8 újabb játszóeszközt tudnak beszerezni és beépíteni a területre.

Az elmúlt években szerettek volna munkagépek vásárlására támogatást nyerni, hiszen a közmunkások elfogytak (jelenleg egy van), találtak állást az elsődleges munkaerőpiacon. További tervük volt, hogy az önkormányzati utakat rendbe teszik, de sajnos erre sem sikerült forrást szerezniük.

Ezen kívül a kultúrház épületén egy szükségessé vált javítást kellene elvégezni. A házat 2002-ben egy régi pincére építették rá, a fal megrepedt, egy építész szerint legalább kétmillió forint lenne a javítása. A további felújítási munkálatok is összességében 6–8 millióból finanszírozhatóak lennének, de az önkormányzat nem talált ehhez igazodó pályázati kiírást.

Falumúzeumot szeretnének az Attila utca 5. szám alatti ingatlanból kialakítani, a házat az önkormányzat 2016-ban vásárolta meg.

Két helyiséget falumúzeumnak, két szobát pedig a falu vendégeinek elszállásolására szeretnék kialakítani, azonban ezen épület felújítására (tetőcsere, falmegerősítés, vizesblokkok) is körülbelül 15–20 millió forintra lenne szüksége az önkormányzatnak.

Örömhír lehet a lakosoknak: újra lesz bolt

A környező kistelepülések közül Szilváson szűnt meg legutoljára a kisbolt 3 évvel ezelőtt. A kis falunak ez nagyon hiányzik, hiszen a szolgáltatás fontossága mellett egy olyan találkozási pont, amely elengedhetetlen a kis közösség életében.

– Mi már nem reménykedtünk, de most jelentkezett egy fiatal pár, hogy boltot nyitna Szilváson. Pályáznak a Magyar Falu Program keretében, ennek köszönhetően nyárra talán meg tudják nyitni az üzletet. A bérleti díjat az első félévben elengedi az önkormányzat, hogy ezzel is segítse ezt a folyamatot – számolt be Schaff József polgármester a jó hírről.

A település vezetői

A 150 lelkes község polgármestere Schaff József, Alpolgármester: Hózsa Gyula. A képviselő-testület további tagjai: Baloghné Mészáros Ilona, Kablár Károlyné és Schaff Ute. A Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője: dr. Király Zoltánné. Szilváson 1992. óta működik falugondnoki szolgálat. Falugondnok: Hózsa Gyula. Könyvtáros és gyerekkísérő (a szalántai óvodába és iskolába): Czakó Hajnalka.

A falu lakossága 2010-ben még 170 körül volt, de sajnos többen haltak meg, mint amennyien beköltöztek. A 14 év alatti gyermekek száma 28–32 közé tehető. Az önkormányzat lakásfenntartási, iskolakezdési támogatással segíti a helyi családokat. Újszülöttek érkezésekor, temetkezések esetén is igényelhető támogatás, ez utóbbi esetében 100–150 ezer forint kölcsönt is kaphatnak a helyiek a költségek könnyebb kifizetésére.

Az összeállítás

a Szilvási Önkormányzat

támogatásával készült.

Összeállította:

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában