Hirdetés

2021.10.30. 00:00

Befejeződtek az Ős-Dráva Program kivitelezési munkái

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma bonyolítja le a Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban elnevezésű, nagy jelentőségű vízügyi beruházást. A projekt 13,42 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

Forrás: Aquaprofit Zrt.

Befejeződtek a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” című projekt kivitelezési munkái. Ütemezetten megkezdődtek az átvételt megelőző vizsgálatok és a műszaki átadás-átvételi eljárás is.

A KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 jelzőszámú projekt tervezési területe az Ormánságot, Baranya megye déli, délnyugati, valamint Somogy megye délkeleti részét érintette. A térségben hosszú időszakon keresztül meghatározó volt a víz szerepe. A Dráva menti térséget ősi állapotában mocsarak, vízállásos területek jellemezték. A Dráva fenéksüllyedése miatt a területen a talajvízszint lecsökkent, a vízhiány és a kiszáradás problémát jelent az ott élők számára.

Fotó: Aquaprofit Zrt.

A terület vízzel való ellátásának célja – a víz szerepének, mennyiségének növelése a nyári (csapadékszegény) időszakban – a régmúlt vízháztartási viszonyaihoz való közelítés, amikor a terület mély fekvésű részeit gyakorlatilag az év legnagyobb időszakában vízborítás jellemezte. Az egykor meglévő állapotok azonos módon való visszaállítása természetesen nem lehetséges, de nem is cél, hiszen a nagyvizes időszakban mutatkozó, helyenként jelentős csapadéktöbblet nem csak most, de akkoriban is problémát okozott.

A drávai vízpótlás mellett a duzzasztó és osztóművek biztosítják a felszíni vizek kormányzási lehetőségét, illetve helyben tartását is. Ezek segítségével lehet késleltetni a lefolyást, a többlet vizeknek a mélyterületekre való kivezetését, illetve a területekről való elvezetését.

Fotó: Aquaprofit Zrt.

A projekt elsődleges célja a víztestek ökológiai állapotának javítása, a vizes élőhelyek vízjárásának természetközelibb kialakítása. A műtárgyak üzemeltetésével mind a vízhiányból adódó vízpótlási igények, mind a többletvizek levezetése is megoldható. A műtárgyak segítségével megvalósuló medertározás révén nő a talaj hasznosítható vízkészlete, amely ellensúlyozza a talajvíz okozta süllyedés káros hatásait.

A vizes élőhelyek ellátására és a vízrendszerek közti kapcsolat megteremtésére a meglévő medrek, műtárgyak rekonstrukciója, új medrek és műtárgyak építése történt meg.

A rendszer főbb elemei:

  • Vízkivételi mű a Dráva folyó partján Drávagárdony közelében
  • Elosztó Főcsatorna (Siópusztai-csatorna – Lugi csatorna – Körcsönye csatorna)
  • Felvízszint tartást biztosító duzzasztók
  • Kieresztő műtárgyak, oldalműtárgyak
  • Monitoringot szolgáló műtárgyak
  • Komplex hasznosítású tározó, medertározó (Sellyei-tározó, Körcsönyepuszta vizes élőhely, Régi-Fekete-víz medertározó)
  • Fotovoltaikus naperőmű park
  • A mesterséges tározóterekben, csatornamedrekben, a természetes mély fekvésű területeken, a talajban, a növényzetben történő vízvisszatartás révén nő a tájban visszatartott víz mennyisége, ezáltal javulnak a mikroklimatikus körülmények, a helyi gazdálkodás feltételei.

    A térség vízháztartása így kiegyenlítettebbé, kiszámíthatóbbá tehető, mely mind a mezőgazdaság, mind a települések élete, mind pedig a természeti környezet szempontjából is kedvező lépés.

     

    További információ:

    Cser Valéria projektmenedzser,

    tel.: +36 72 506 306;

     

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában