Hirdetés

2022.01.02. 07:33

D-vitamin kisokos: Minden, amit érdemes tudnod a "napfény vitaminjáról"

Mi a D-vitamin legfontosabb szerepe szervezetünkben?

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozó D3-vitamin – melyre a köznyelvben általában D-vitaminként hivatkozunk – szervezetünk egészséges működésének egyik elengedhetetlen alkotóeleme. Számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet: erősíti az immunrendszert, támogatja a kalcium és a foszfor felszívódását, elősegíti a csontok egészséges fejlődését, valamint törés utáni gyógyulását és segítséget nyújt a csontritkulás megelőzésében.

Szeretném megismerni a D-vitamin hangulatjavító hatását is! >>

Melyek a D-vitamin legjobb élelmi forrásai?

A legmagasabb D-vitamin tartalommal rendelkező ételek a halmájolajak és a tojás, a gombák, valamint a D-vitaminnal dúsított ételek (azaz hozzáadott D-vitamint tartalmazó termékek, melyek általában különböző gabonafélék, növényi tejek, valamint joghurtok).

Lássuk a különböző ételek átlagos D-vitamin tartalmát!

étel típusa

D-vitamin tartalom 100 g esetén 

csukamájolaj

10.000 NE

makréla

1006 NE

szardínia

330 NE

tojássárgája

218 NE

tojás

87 NE

tonhal

82 NE

sertéshús

53 NE

kecskesajt

22 NE

tejpor

20 NE

túró

3 NE

tej (100 ml)

1 NE

 

 

 

Legfőbb D-vitamin forrásunk azonban a napfény: amennyiben elég napsütés éri bőrünket, szervezetünk D-vitamint termel. A kevésbé napfényes hónapokban (hazánkban átlagosan késő ősztől kora tavaszig) érdemes ezért D-vitamin étrend-kiegészítővel támogatni szervezetünket.

Mennyi az ideális napi D-vitamin bevitel? Miért érdemes D-vitamin kapszulát szedni?

A napi ideális D-vitamin bevitel 1500-2000 NE (nemzetközi egység), azaz 40-50 mcg. Ennél is több D-vitaminra van szükségük azoknak, akik

nagyon kevés időt töltenek a napon,

túlsúlyosak - a magasabb testzsírszázalék miatt, valamint

a vegán étrend követőinek.

A fentebb említett, késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban érdemes lehet tehát étrend-kiegészítők szedésével biztosítani a napi D-vitamin bevitelt, hogy elkerüljük a kevés bőrünket ért napfény miatt esetlegesen kialakuló D-vitamin hiányt.

Szeretnék megismerni néhány D-vitamin étrend-kiegészítőt!

Milyen következményekkel járhat a D-vitamin hiány?

Ha szervezetünk hosszútávon nem jut elegendő D-vitaminhoz, az hosszútávon csontritkuláshoz vezethet, megnövelheti a szívbetegségek, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, valamint a depresszió kialakulásának kockázatát.

Az esetleges egészségügyi kockázatok elkerülésének érdekében mindenkinek érdemes odafigyelnie a D-vitamin pótlására, a vitaminhiány azonban nagyobb kockázatot jelent a következők esetén:

várandósság,

túlsúly,

csontritkulás,

vastagbélrák, emlőrák,

dohányzás.

A Multi-vitamin.hu tippje: BioCo C+D Duo Retard tablettánként 1000 mg C-vitaminnal és 2000 NE D-vitaminnal >>

D-vitamin étrend-kiegészítők

A különböző D-vitamin étrend-kiegészítők - kapszulák, tabletták, cseppek - megfelelő alkalmazásával hozzásegíthetjük szervezetünket a kívánt D-vitamin szint eléréséhez. Az egyéni D-vitamin szükséglet megállapításához kérje háziorvosa segítségét, aki az egészségügyi kockázatokat jelentő betegségek ismeretében segítséget nyújt a megfelelő adagolás beállításában.

Célszerű olyan étrend-kiegészítőt választanunk, amely a D-vitamin mellett a felszívódását elősegítő K2-vitamint is tartalmaz. D-vitamin katalizátorok továbbá a magnézium, kis mennyiségben pedig az A-vitamin is.

A Multi-vitamin.hu oldalán akciós étrend-kiegészítők, egészséges élelmiszerek és az egészséges életet elősegítő mindennapi eszközök közül válogathat. Folyamatos akciókkal, házhozszállítási lehetőséggel várjuk weboldalunkon, valamint 5 budapesti üzletünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában