Hirdetés

2022.01.17. 00:01

Seychelles beszámoló - Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány

Nemzetközi drogszakmai képzés a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány vezetésével „Képzés és működő terápiás gyakorlat bemutatása a magyarországi drogkezelés szakterületén”

Előzmények

A Seychelles-i szigetállamnak komoly kihívást jelent az emelkedő heroin fogyasztás és nemzetközi együttműködő partnert kerestek egy rehabilitációs program beindításához, fejlesztéséhez. Ennek jegyében Louis Sylvestre Radegonde, a Seychelle Köztársaság külügy- és turisztikai minisztere 2021. július 2-ai budapesti látogatásán kérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől Magyarország támogatását az ügyben. Miniszter úr ígéretének végrehajtása érdekében Mészáros Zsolt nagykövet 2021. július 21-23. között Victoriában személyes megbeszélést folytatott Bernard Valentin egészségügyi államtitkárral a magyar segítség gyakorlatba ültetéséről.

Több területen is fontos megállapodások jöttek létre Magyarország és a Seychelle Köztársaság között, amelyek hozzájárulnak majd az indiai-óceáni szigetállam biztonságához és stabilitásához. 20221 novemberében megállapodás született arról, hogy Magyarország drogprevenciós szakemberek, egészségügyi dolgozók, orvosok és pszichológusok képzésével fogja segíteni a Seychelle-szigetek kábítószerellenes küzdelmét.

Ennek a gyakorlati megvalósulásaként a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány drogszakmai képzést valósított meg Seychelles-i egészségügyi szakemberekből álló 7 fős delegáció részére 2021 december 6- 15 közötti időszakban Pécsett és Budapesten, illetve az ezen városok vonzáskörzetében levő drogkezelő helyek színterein.

A képzés szükségszerű elméleti hátteret, valamint intézménylátogatást és jó gyakorlatok bemutatását tartalmazta, a prevenció, rehabilitáció és reszocializáció területéről.

Megvalósulás

A képzés résztvevői két nappal a tervezett kezdés előtt érkeztek Magyarországra, mely helyzetet sikerült a pécsi szálláshely lehetőségeinek köszönhetően optimálisan orvosolni. A repülőtérről a helyettes államtitkár urat az Alapítvány vezetője, a másik irányból érkező delegációt a képzésben résztvevő két KIMMTA munkatárs szállította a képzés helyszínére. Az előállt helyzet lehetőséget adott a pihenésre, Pécsen a Zsolnay negyed meglátogatására még a képzés indulása előtt és a pécsi Playback Színház előadására, mely egy interaktív, helyzeteket és érzéseket bemutató visszajátszó színpadi technikával az ismerkedést és csapatépítést szolgálta.

A szállást biztosító Sándor Hotel konferenciatermében zajlottak az előadások a PTE Társadalomtudományi Kar Reflektív Addiktológiai szakember képzésének választott témaköreiben. Dr. Szemelyácz János, Phd.Dr. Madácsy József, Kárpáti Tamás és Dr. Widder Szilvia tartották az előadásokat kétszer 90 perc időtartamban. Az addikciók medikális kezelése mellett a rövid intervenciós technikák, a mentalizációs terápiás technika, a 12 lépéses önsegítő felépülési programok, a családterápiás intervenciók és a rendszerszemlélet szerepe az addikciók kezelésében volt az előadások témája.

Délután intézménylátogatások keretében a KIMMTA integrált ellátásait, (rehabilitáció, nappali ellátás, támogatott lakhatás) a Bethánia rehabilitációs intézetet látogattuk végig, amely intézmények Pécs vonzáskörzetében találhatók, valamint a pécsi Bázis Addiktológiai Szolgálat felépülőivel volt csoportos beszélgetés.

A programokat a KIMMTA három munkatársa mellett két tolmács is kísérte, támogatta szervezésben, megértésben.

Szombaton Budapestre utazott a delegáció, ahol a Hold utcai Hotel President biztosított szállást és képzési helyszínt. Délben a Parlament látogatásában Kósa Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről külön VIP jeggyel és engedéllyel kísérte a csoportot és így a Minisztérium segítségével külön idegenvezetéssel sikerült a gyönyörű épületet körbejárni.ű

Vasárnap a Seychelles-i delegáció városnéző buszos kiránduláson és este dunai hajózáson vett részt, valamint szabadprogramokon kísértük őket. 

December 13-án és 14-én a prevenció témakörében folytatódott a képzés Dr. Felvinczi Katalin és Sebestyén Edit angol nyelvű előadásával. A vendégek ellátogattak a székesfehérvári Egészségdokk Alapítványhoz, ahol az intézmény sokrétű, integrált működését, valamint egy tapasztalati segítő életútját ismerték meg.

December 14-én Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hivatalában fogadta Dr. Bernard Valentin Seychelles-i helyettes államtitkár vezette delegáció néhány tagját. A felek szakmai megbeszélést folytattak.

Az előadások anyagai még a tréning alatt megküldésre kerültek online a delegáció részére segítve ezzel a tudásanyag helyi elterjesztését.

Az előadásokat követő beszélgetések, közös ebédek, esték lehetőséget adtak arra, hogy jobban megismerjük a delegáció munkáját, a szigeteken lévő legégetőbb problémákat.

Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy egy felkészült, jól képzett team a vendégünk, akiknek a tervezett jövő középpontjában szintén a klienscentrikus, bio-pszicho-szociális megközelítés áll.  A képzés hatására az integrált ellátások fontossága, a különböző felépülési szemléletek integratív szemlélete, és a személyes motiváció elősegítése került fókuszba. A magyarországi példák, a látogatott intézmények az elméleti tudás gyakorlati megvalósulását tudták bemutatni.

Bízunk a projekt sikeres folytatásában, és abban, hogy a Magyarországon megszerzett szakmai tudást, a megismert felépülési modelleket a szakemberek hazájukban is kamatoztatni, használni tudják.

A tréning ünnepélyes zenés vacsorával zárult, ahol kölcsönösen a megélt tapasztalatok és kellemesen hasznosan töltött idő jelentőségéről tudtunk beszámolni. A résztvevők részére az Alapítvány személyes ajándékokkal igyekezett még emlékezetesebbé tenni a Magyarországon töltött időt.

A visszajelzések szerint a tréning a hozzá fűzött váradalmakat jól teljesítette.

A projekt megvalósítására alapítványunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapott támogatást.

 

Köszönet

Köszönjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatását, Magyarország Nairobi Nagykövetségének áldozatos erőfeszítéseit az előkészületekben és Dr. Bernard Valentin államtitkár úr elkötelezettségét hazája egészségügyének szolgálatában, melyek nélkül ez a tréning nem jöhetett volna létre.

Hidas, 2021. december 20.

 

 

Szabó Judit Izabella

Intézetvezető, Zsibriki Drogterápiás Intézet

Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány elnöke

A projekt szakmai vezetője

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában