Hirdetés

2022.05.27. 09:39

Az idén megújul az óvoda Rózsafán

Számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években Rózsafán. Az eredményekhez a sikeres pályázatok és a kormány vidéket támogató koncepciója is hozzájárult.

Négy évvel ezelőtt majdnem 4 millió forint tartozása, kintlévősége volt a rózsafai önkormányzatnak, az akkori időközi választásokon a lakosság bizalmát elnyerő Németh Norbertnek mindenek előtt a falu anyagi helyzetét kellett rendeznie. A községvezető 2018. februárjától vezeti a települést, s már abban az évben a költséghatékony gazdálkodásnak köszönhetően sikerült egy, a Nemzeti Kulturális Alapnál elnyert pályázatot, a könyvtárhelyiség felújítását – hozzáadott önerővel – megvalósítani. Külön öröm volt, hogy ez év őszén már meg tudta szervezni az önkormányzat az Idősek napi programot, ekkorra már a kintlévőségek rendezés alatt álltak. 

A 2019-től indult Magyar Falu Program tovább lendített a falu fejlődésén, a pályázati támogatásokból Rózsafa már az első évben nagy szeletet kapott, hiszen önkormányzati utak, útszakaszok felújítására, és a polgármesteri hivatal belső felújítására összesen több mint 46 millió forintot nyert az önkormányzat. Mint Németh Norbert polgármester fogalmazott, sokat köszönhetnek Nagy Csaba országgyűlési képviselőnek, aki átlátta a falu helyzetét, és megérezte az új vezetés hozzáállását a község fejlesztése kapcsán. 

Minden támogatást megadott Rózsafa terveinek megvalósításához. A községvezető utalt arra a középületek energetikai fejlesztésére nyert pályázatra is, amelyet még az előző önkormányzati ciklusban nyert el a faluvezetés a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Ennek a projektnek a megvalósítása a hosszadalmas ügyintézés és körülményes közbeszerzési eljárások miatt 2021. tavaszán indulhatott el, miután a megemelkedett kivitelezői árak miatt, Nagy Csaba közbenjárásának köszönhetően 30 millió forint többletforrást kaptak. A hivatalt, a mellette lévő többfunkciós önkormányzati épületet, valamint az óvoda épületét korszerűsítették. 

Az elmúlt két évben orvosi eszközök beszerzésére, járdafelújításra, az óvoda belső felújítására, az óvoda kerítésének újjáépítésére, valamint játszótérre is nyert támogatást Rózsafa a Magyar Falu Programban, amely számokra váltva csaknem 40 millió forint fejlesztési forrást jelentett a településnek. Németh Norbert elmondta, a Magyar Falu Programban az idén nem pályázott az önkormányzat, szeretnék ugyanis biztonsággal megvalósítani az óvoda felújítását, az időközben felmerülő költségeket önerőből tudják állni. A pályázati lehetőségeket pedig a következő évtől újra kihasználják, hiszen hatalmas segítséget jelentenek ezek a külső források a település fejlődéséhez. 

Az önkormányzat 14 közmunkást foglalkoztat. A program keretében kertészettel, tartósítással (savanyítással), valamint állattartással foglalkoznak. Az állattartó telepen Horváth Tiborné látja el lelkiismeretesen a feladatokat, a kertészetben uborkát, többféle paprikát, káposztát, vörös- és lila hagymát, sárgarépát, céklát, kaprot, valamint burgonyát és epret termesztenek. Nem ritkán a polgármester is besegít a munkálatok elvégzésébe, legyen az fűnyírás, permetezés vagy öntözés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában