Hirdetés

2022.09.28. 11:53

A hétvégén újra felpörög a hangulat a bor városában

Szeptember 30. és október 2. között rendezik meg Villány legnagyobb rendezvényét, a Vörösbor Fesztivált. A háromnapos programsorozat az idén is neves előadókkal és újdonságokkal csábítja a szórakozni vágyókat a bor városába.

Zs. K.

Fotó: Balint Csizmadia

Három helyszínen és több kísérőprogrammal várják a borkedvelőket ezen a hétvégén az immár 34. Villányi Vörösbor Fesztiválra. A hivatalos megnyitó pénteken 18 órakor lesz a Rendezvény téren. Bemutatkozik a Villányi Általános Iskola Mazsorett Csoportja és a Villányi Kikerics Óvoda Német Tánccsoportja, majd köszöntőt mond Mayer István, Villány polgármestere és a Villányi Borrenddel együtt megnyitja a rendezvényt. A fő nap ezúttal is a szombat, amikor is párhuzamosan zajlanak majd a különböző programok a Fő tér REDy színpadán, a Rendezvény tér Villányi Franc színpadán, valamint a Diófás téren. A leglátványosabb program, a pincesortól a Rendezvény térig tartó szüreti felvonulás szombaton 14 órakor kezdődik, amely után ünnepélyes hordócsapolást tartanak. A borrendi avatást és a kisbíró köszöntőjét követően a városvezető az idei évben megválasztott Borkirály és Borkirálynő társaságában hordót csapol, és bemutatkoznak a borrendek is. 
A Fő téren 11.30-tól a környékbeli települések kulturális csoportjainak bemutatóját láthatja a közönség, a Diófás téren pedig 15 órától az Almamelléki Színjátszó Kör előadásában Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című parasztkomédiát tekinthetik meg. 

A REDy színpadon pénteken 18.30-tól Gájer Bálint, majd 20 órától MESZKA (Meszes Balázs, Punnany Massif hangjának szóló megjelenése) szórakoztat, szombaton 16 órától a Cimbaliband, 18 órától a Planina zenekar (tambura), 19.30-tól a Vivat Bacchus, majd később a Made in B, és a Nihil Chips zenekar koncertezik, de 21 órától egy különleges LED-fény­show-t is láthat a közönség. 
A Rendezvény téren pénteken 19 órától a Rudan Joe Band, azt követően a Neoton Família Sztárjai, majd a Bohemian Brass Band zenél, szombaton pedig 19 órától Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, 21 órától a Bagossy Brothers Company, majd a Brass On The Road várja a közönséget. 

A vasárnapi programok mindenki számára ingyenesek, a Diófás téren 10 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, 14.30-tól a Villányi Attitude Balettcsoport tart bemutatót, 15 órakor az Apacuka zenekar várja a kicsiket a színpadhoz, 16.30-tól pedig a Monarchia Operett társulat előadását tekinthetik meg az érdeklődők. 
A Vörösbor Fesztivál kísérőprogramjai a Teleki Szakképző Tanpincében, a Helytörténeti Gyűjteményben, a Szoborparkban, a Gál Pince és Bormúzeumban, valamint a Csányi Pincészetben zajlanak majd bemutatókkal, előadásokkal, pincesétákkal, de Traktoros Ördög­árok túrára is jelentkezhetnek a fesztiválozók. Emellett két szakmai program is gazdagítja a rendezvényt: szombaton 17 órától a Diófás téren a Villányi borvidék borászaival beszélget Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, szombaton 17 órakor a Rendezvény tér épületének konferenciatermében Horkay András, elismert DipWSET borszakértő kalauzolásával ismerhető meg a borok világa, a borkóstolás alapvető szempontrendszere. A részvétel online regisztrációhoz kötött. 
A további részletes programokról a www.villanyiborfesztival.hu, valamint a facebook.com/VillanyVaros oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 
 

                               
 

Még válthatóak kedvezményes jegyek

A rendezvényen jegyárusító és beléptető pontok is működnek. Jegyvásárlásra csak az erre kijelölt bejáratoknál van lehetőség. 14 év alatt a belépés ingyenes, azonban a beléptetéskor kötelező a gyermek életkorát igazoló okmány felmutatása. A kétnapos belépőjegy mellé logózott kristálypoharat adnak a szervezők ajándékba. A villányi lakosoknak az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ingyenes a belépés, az előzetesen átvett karszalagokkal. Elővételes, kedvezményes jegyvásárlásra a www.jegymester.hu honlapon keresztül, vagy a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában 09.29-ig, munkanapokon 9.00 és 15.30 óra között van lehetőség. 09. 28-án (szerda) 17 óráig biztosítják a jegyvásárlást, és a hivatalban kizárólag kétnapos jegy vásárolható. 
 

Fesztiváljáratok segítik a hazajutást

A fesztiválozók számára megerősített járatokat indít a MÁV Pécs és Villány között kétóránként, a menetrendről a MÁV honlapján lehet tájékozódni. Ezen túlmenően 2022. október 1-jén és október 2-án 1.00 órakor fesztiválvonat indul Villányból Pécs irányába a menetrend szerinti járatok díjszabásával. Emellett fesztiválbusz is közlekedik Pécsről Villányba, illetve Villányból – Siklós és Harkány irányában – Pécsre. A buszok indulásáról az információs pavilonban adnak tájékoztatást a szervezők az érdeklődőknek. A Pécsről induló járatokra a buszon lehet jegyet váltani, a Villányból induló járatokra menetjegy a Rendezvénytér infópavilonjában pénteken és szombaton 22 óráig váltható. A menetjegy ára ezer forint. 

Fotós: Zs. K.


Az intézmények fogyasztását optimalizálják, és ahol lehet, fatüzelésű kazánra váltanak
Felkészült a városvezetés a következő időszakra

A városvezetés folyamatosan foglalkozik azzal, hogy az őszi-téli időszakban megemelkedett rezsiköltségeket csökkenteni tudja, illetve egy energiamegtakarító szemléletre váltson át. – A legnagyobb áramfogyasztásunk a közvilágításhoz kapcsolódik, de szerencsére az önkormányzatunk 2021-ben két évre kötött szerződést a szolgáltatásra, ennek köszönhetően 2023 végéig városunkban a jelenlegi áron biztosított a közvilágítás, addig nem okoz jelentős problémát az emelt áramdíj – mondta Mayer István polgármester. Hozzátette, amíg a kormányzati oldalról nem lesz arra vonatkozó döntés, vagy támogatottság, hogy a közvilágításokat korlátozni lehet, addig nem fognak sort keríteni rá, főleg úgy, hogy a jövő év végéig érvényes szerződésük szerint nem emelt áron kapja a város a szolgáltatást. Ezzel együtt több tárgyalást is folytat arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi közvilágítási rendszer korszerűsítésének milyen költsége van. A városvezető elmondta, az intézményeknél optimalizálni tudják a fogyasztást. Például a Sportkörnél a gázkazán helyett a fatüzelésű kazánt fogják üzembe állítani, hiszen rendelkeznek valamennyi tüzelőanyaggal, ami költséghatékonyabbá teszi az épület fenntartását. Az óvodában a gázkazánon kívül van fűtő légkondicionáló és napelem is, utóbbi többet is termel, mint amennyi áramra szükség volt eddig, ezért a klímákkal rá tudnak segíteni a gázfűtésre. A művelődési házban a faaprítékos tüzelésű kazánt újra üzembe fogják állítani, a hivatalnál pedig szintén a napelem és a hűtő-fűtő légkondicionáló adja a megoldást. A Csillagvölgy étterem konyhájánál a legnehezebb a helyzet, mert ott a főzéshez kapcsolódó eszközök többsége gázműködtetésű. Az épületen vannak napelemek, és ott is vannak légkondicionáló berendezések, amellyel a fűtésre rá tudnak segíteni. Hogy mindennek számszerűleg milyen mértékű költségvonzata lesz, azt nagyon nehéz megmondani, hiszen energiamegtakarító üzemre állnak át, tehát már csak a fogyasztási szokásaik megváltoztatásával is kell, hogy valamennyit csökkenjenek a kiadások.

Jól halad  a kerékpárút építése

Látványosan haladnak a Villány és Villánykövesd között épülő kerékpárút munkálatai. A villánykövesdi és a villányi részről felmerülő pótmunkaigényeket az elmúlt hetekben elfogadták, és mivel a közbeszerzésen nyertes kivitelező ajánlata, valamint a fejlesztésre rendelkezésre álló forrás között volt még valamennyi különbség, ezért erre fedezetet tudtak biztosítani anélkül, hogy bármilyen ráemelési kérelmet kellett volna megfogalmazniuk. A kerékpárút várhatóan október végéig elkészül.

 

Továbbra is húzódik a gyógyszertár vitás ügye

Még mindig nem lehet tudni, mikor nyithat ki újra a gyógyszertár Villányban, két fél elhúzódó jogi vitája miatt. A polgármester elmondta, egy korábbi határozat alapján a létesítési engedélyt a Kígyó Gyógyszertár kapta meg, amelyet a Hollós Patika megtámadott. Most úgy értesült a városvezetés, hogy a Hollós kapta meg a létesítési engedélyt az OGYÉI-től (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet), és ezt a határozatot a Kígyó Gyógyszertár támadta meg. – Ez a helyzet semmi jóval nem kecsegtet. Abban bízhatunk talán, hogy az OGYÉI korábbi vizsgálata annyira kikezdhetetlen és védhető, hogy rövidebb időn belül születik döntés, de számunkra nem ismert, hogy a másik fél mire alapozta most a keresetét. Amikor először láttuk, hogy ez egy elhúzódó ügy lesz, akkor kérelmeztük, hogy írjanak ki pályázatot közforgalmú gyógyszertár létesítésére, de ezt hivatalosan elutasították, mondván, hogy folyamatban van egy másik eljárás, addig erre nincs lehetőség. Ennek ellenére újra a testület elé tervezem vinni a kérdést, hogy nyújtsunk-e be kérelmet az OGYÉI felé, hátha találnak erre valamilyen lehetőséget – mondta Mayer István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában