Hirdetés

2023.01.31. 10:21

Folytatódik a fürdőfejlesztés Harkányban

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly év végén két pályázattal összesen több mint 820 millió forint támogatást nyert a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A projektek előkészítését megkezdték.

Fotó: Löffler Péter

 Pozitív elbírálást és jelentős összegű forrást kapott tavaly a vállalat két beadott pályázata. Az egyik keretében csaknem 306 millió forint összegből egy 490 és egy 50 kilowatt teljesítményű naperőmű épülhet az önkormányzat által kijelölt városi tulajdonban lévő – turisztikailag nem hasznosítható – területen, valamint a fürdő régi irodaépületének tetején. Az erőmű telepítésével a fürdő a villamosenergia-fogyasztásának közel 20 százalékát saját megújuló energiából fogja tudni fedezni. Ez a jelenlegi árak mellett évente 120 millió forintos megtakarítást eredményezhet a villanyszámlán. 
Ezen túlmenően turisztikai fejlesztésekre több mint 514 millió forint támogatást nyert a Harkányi Gyógyfürdő. Ennek keretében egyrészt egy új, modern, készpénzmentes beléptetőrendszer telepítése, valamint a strand területén a vendéglátás minőségének javítása, arculati egységesítése valósulhat meg. 
Muity György, a Harkányi Gyógyfürdő stratégiai igazgatója a pályázatokkal kapcsolatban elmondta, jelenleg a közbeszerzés kiírásának előkészítése, illetve a tervek szakértők bevonásával történő pontosítása, aktualizálása zajlik, hiszen például a napelemrendszerek telepítésére vonatkozó jogszabályok időközben változtak. 
– Mindkét pályázati projekt esetében elmondható, hogy az előkészítésre és a tervezésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a fürdő egy speciális helyszín, ahol nagyon meg kell fontolni, hogy mit és hogyan építünk. Például a gyógyvíz miatt csak olyan víz -és páraálló beléptetőrendszert lehet építeni, ami a gyógyvizes környezetben is megbízhatóan működik. Egyébként a dolgozókat is arra kértük, hogy mondják el, ha van valamilyen ötletük, vagy javaslatuk az új beléptetőrendszert érintően, hiszen miután elkészül, nekik kell majd vele dolgozni.– mondta a fürdőigazgató. Az egyeztetések mindkét projekt esetében műszaki szakértők, a fürdő vezetői és szakemberei, közbeszerzők, és jogászok részvételével zajlanak. 

dav


 

Új medencékkel, szolgáltatásokkal gazdagodott a komplexum az elmúlt években

A kormány eddig 5,3 milliárd forinttal támogatta a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztését. 2014-ben 215 millió forintból újult meg a Lepke medence, valamint a csúszda, egy évvel később 300 millió forintot biztosítottak az önkormányzat részére, melyből megépülhetett a számos élményelemmel rendelkező beltéri Gyermekvilág. Ezután a fürdő II. számú épületének felújítása, illetve a szaunavilág megépítése és új korszerű öltözőblokkok létesítése kezdődhetett meg egymilliárd forint kormányzati támogatásból. 2018. év végén újabb kormányzati döntéssel 3,8 milliárd forint támogatást kapott a harkányi önkormányzat a Harka Vízivilág és a kültéri Gyermekvilág megépítésére, illetve a forrás egy részét további fejlesztések előkészítésére, valamint tanulmányok és tervek elkészítésére fordíthatták. A beruházások elkészültek, a Harka Vízivilágot és a kültéri Gyermekvilágot is birtokba vehették már a Harkányba érkező fürdővendégek. Elkészültek a fürdőfejlesztés harmadik ütemének tervei is, melyek többek között új, mediterrán és hullámmedence megépítését, az ételudvar és öltözőépület kialakítását tartalmazzák. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában