Hirdetés

2023.06.03. 06:43

A tradicionális értékek megtartása mellett komoly kapacitásbővítő beruházást valósít meg a KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft.

Újabb beruházások valósulnak meg a Magyar Kormány egyedi kormánydöntéssel megítélt (EKD) támogatásával.

PR-cikk

Forrás: Falco Zrt.

A nemzetközi falemezipar jelentős részeként a Mohácson tevékenykedő nagymúltú KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. célja, hogy technológiai és technikai fejlesztései révén hosszútávra tudja biztosítani magának a cégnek és a több mint 200 munkavállalójának jövőjét.

Forrás: Falco Zrt.

 Az 1897-ben az ausztriai Lungötzben családi vállalkozásként alapított Kronospan ma a világ vezető faipari laptermékgyártójaként 27 országban 39 gyártó és kereskedelmi egységgel rendelkezik, 123 országra kiterjedő termelő és forgalmazó tevékenységet végez.

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. 2004-ben kezdte meg működését, a nagy múltú 1959-ben alapított, Magyarország első és egyetlen farostlemezgyárát, a MOFA Mohácsi  Farostlemezgyár Részvénytársaság megvásárlását követően.

Forrás: Falco Zrt.

A társaság fő tevékenysége a 2006. évi felújítást és az átalakítást követően, a száraztechnológiával működő natúr és lakkozott HDF/MDF gyártása valamint értékesítése. A társaság termelő tevékenysége mellett a KRONOSPAN-on belül szolgáltató központként is funkcionál, amely keretében pénzügyi, kereskedelmi és logisztikai szolgáltatásokat nyújt, elsődlegesen francia, német, dán, és olasz nyelven. A vállalkozás bevételei 95 %-ban exportból származnak, a hazai beszállítók aránya 50% körül alakul.

Fontos kiemelni, hogy a falemezipar egy rendkívül tőkeigényes iparág, aki nem folytat folyamatos beruházásokat, lemarad, és kiesik a piacról. Ezt a gyakorlatot követve a KRONOSPAN-MOFA Hungary Farostlemezgyártó Kft. 2023-ig 39 milliárd Ft beruházást hajtott végre.

A jelenlegi „Farostlemezgyártó kapacitásbővítő” beruházás 2021-ben kezdődött meg és célja az volt, hogy a gyártási veszteségeket a lehető legnagyobb mértékben kiküszöbölje, a termelést optimálissá tegye és a gyártói képességet maximalizálja.

Forrás: Falco Zrt.

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. a 2 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kezelt, ún. EKD (egyedi kormánydöntéssel megítélt) vissza nem térítendő, utófinanszírozott konstrukcióban 286.044.000 forint készpénztámogatásban részesül. 

A cég számára kifejezetten kedvező támogatás odaítélését, Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter jelentette be 2023. június 2-án a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott protokolláris esemény keretében.

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. gyártótevékenysége során törekszik az emberi élet minőségét meghatározó energiahatékony és környezetbarát gyártási eljárások kialakítására, és ebből eredően a környezetbarát termékek gyártására, fabeszerzési politikája révén pedig a fenntartható fejlődés biztosítására.

Ezen elvek betartása mellett, természetesen, beruházásaik nem csupán kapacitásbővítésről szólnak. A vállalat 2018-ban energiatudatos, 2023-ban energiahatékony vállalat kitüntető címet vehetett át.  

A cég tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul Magyarország szénlábnyomának csökkentéséhez és mindezzel Magyarország Európai Uniós céljainak teljesítéséhez.

A KRONOSPAN-MOFA Hungary Farostlemezgyártó Kft. Magyarország falemez- és bútoriparának, illetve a fenntartható gazdasági fejlődés iparági meghatározó szereplője kíván maradni.  

Mohács, 2023.06.02.

KRONOSPAN-MOFA Hungary Kft. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában