Hirdetés

2023.07.25. 10:22

Villány már nem csak a bor városa, hanem egy virágos, zöld, ökotudatos település

Villány szépen gondozott, parkosított és virágosított közterületei az elmúlt években sok turista és helyben élő elismerését kivívták. Az önkormányzat éppen ezért az erről szóló (ezt elismerő) felhívásokat is figyelemmel kísérte, és a nyár folyamán három virágosítási, illetve zöldfejlesztéses pályázatot is benyújtott.

PR cikk

A Zöld Város fejlesztés megvalósítása Villányban nem csak a pályázati projekt kötelező faültetéseiről szólt. A városvezetés fontosnak tartotta, hogy Villány közterületei az elültetett fákkal, cserjékkel, virágokkal teljesen új arculatot mutassanak. A növényeket a Városüzemeltetés munkatársai nagy figyelemmel gondozzák, így tavasztól őszig a területek minden Villányba látogató szemét gyönyörködtetik. 

 

– A Zöld Város projekt megvalósulásával a közterületek egységes, rendezett arculatot kaptak. Megnövekedett a zöldfelületek nagysága, megoldódott a csapadékvíz hasznosítása, a zöldfelületek hosszú távú fenntartása – mondta Mayer István, Villány polgármestere. A projekt keretén belül több mint 2200 négyzetméternyi területre 13.177 db növényt ültettek el. A Baross Gábor utcán az új Mandulás fasor közülük is kiemelkedik, oda összesen 71 db mandulafa-csemete került. Ezzel két kategóriában (az év fasora, a város teljes virágosítása) is pályázott az önkormányzat a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A városvezetés célja, hogy továbbra is kulturált, környezetbarát kép fogadja az idelátogatókat, a településkép esztétikus, növényekkel díszített legyen. Ennek érdekében a következő időszakokban, években is törekszenek új zöldfelületek, parkok, fasorok létrehozására, fenntartására, a kulturált, egészséges környezet kialakítására, továbbá a közterek, utcák, épületek, intézmények világosítására. 

 

Az önkormányzat emellett az ökotudatos fejlesztéseivel pályázott az Európa Zöld Városa Díjra is. Ennél a felhívásnál fontos szempont volt, hogy olyan projekteket mutasson be, melyek a zöldinfrastruktúrát optimálisan használják a városi környezetben. 
– Ez egy olyan európai nívódíjpályázat, melynek keretében beajánlhattuk az elmúlt években megvalósított, előremutató, ökotudatos fejlesztéseinket, bízva abban, hogy mások is elismerik ezeket a szerintünk jól kivitelezett koncepciókat – fogalmazott a városvezető. 
 

Több családbarát és idősbarát intézkedést is tett az önkormányzat

Néhány hete a villányi önkormányzat családbarát munkahely tanúsítványt nyert el. Mayer István polgármester elmondta: hisz abban, hogy a munka és a magánélet nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő tényezők. A villányi önkormányzat egyébként először pályázott a címre, melyet – az elmúlt években hozott intézkedéseinek köszönhetően – el is nyert. Ezen túlmenően azonban az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél – szintén idén először – pályázott a családbarát intézkedések támogatására is. Az elnyerhető pályázati összegből többek között év végi zárórendezvényt szeretnének tartani a dolgozóknak, ezen kívül húsvéti családi rendezvényt, és napközis tábort szerveznének a dolgozók gyermekeinek. 
Mindezeken felül megpályázta a városvezetés az idősbarát önkormányzat díjat is. A legfeljebb másfél millió forint támogatással is járó elismerésben olyan települések részesülhetnek, amelyek kötelező feladataikon túl aktívan tevékenykednek a helyben élő idősek közérzetének, jóllétének javításáért, például kiegészítő szolgáltatások biztosításával, különféle programok szervezésével. Villányban ennek kapcsán is történtek előrelépések az elmúlt években, melyek sorát szeretnék a jövőben is folytatni. Ha elnyerik a támogatást, időseknek megrendezendő programokra fordítja az összeget. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában