Hirdetés

2023.12.18. 10:05

Csúcstechnológiájú beruházások a rekordévet záró Körbernél

A világszínvonalú gépgyártáshoz világszínvonalú technológiára van szükség. A pécsi Körber 14,4 millió eurót, nagyságrendileg több mint 5,5 milliárd forintot fordít modern gyártó- és logisztikai berendezések beszerzésére 2025 végéig. Az idén termelési rekordokat döntő cégnél egyes elemek már munkába is álltak.

Az egyedi gépgyártás világpiacát gyorsan változó vevői igények és egyre szigorodó minőségi és fenntarthatósági követelmények jellemzik. A pécsi Körber-gyárban a dohányfeldolgozástól a logisztikán át a gyógyszeriparig számos szektornak készítenek berendezéseket. Ennek megfelelően az elvárások is összetettek. A gyár hagyományosan a világ műszaki élvonalát képviselő technológiát vonultat fel: mintegy száz modern megmunkálóközpont és a régió egyetlen lézerhegesztő berendezése található meg már most a falai között.

„Úgy kell tartanunk a lépést a technológiai fejlődéssel, hogy egyúttal a kapacitásainkat is bővítjük. A pécsi Körber az idei évben várhatóan termelési volumenben és kibocsátott értékben egyaránt rekordot fog dönteni, ráadásul a hosszú távú előrejelzéseink szerint nem csökken a piaci igény a nálunk készülő gépekre, emiatt a beruházásaink szinte folyamatosak: nemrég zártunk le egy nagyobb programot, az idén pedig elindítottunk egy újabb, 14,4 millió eurós összköltségvetésű projektet. Az újdonságok a termelési folyamat szinte minden részelemét érinteni fogják a következő két évben. Ezeknek köszönhetően megnyílik a lehetőség, hogy további összetett berendezések gyártása költözzön részben vagy egészben Pécsre, ami újabb, magas hozzáadott értékű munkahelyeket jelent az itt élők számára” – foglalta össze a várható újdonságokat Inotai István ügyvezető.

Az automata magasraktári rendszer már túl is van a próbaüzemén. A Körbernél évente több mint hatvanezerféle különböző alkatrészt használnak, ezek tárolása és a gyáron belüli mozgatása kimondottan erőforrás-igényes feladat. A nyáron átadott automata raktárrendszer az egyes tételeket egymásra pakolt dobozokban tárolja, amelyeket robotok mozgatnak. A szoftveres vezérlésnek köszönhetően hatékonyabb a helykihasználás, ugyanakkora területen több terméket lehet elhelyezni. A jobb minőségű raktárlogisztika haszna pedig a termelésben csapódik le: gyorsabban halad a munka, ha a szereléshez kikészített alkatrészek határidőre és hiba nélkül, mindig a helyükön vannak.
A forgácsolóüzem egy új, öttengelyes megmunkáló­köz­ponttal bővül. „Olyan összetett, bonyolult geometriájú alkatrészeket tudunk ezzel az eszközzel legyártani, amelyeknek az értéke meghaladhatja a több tízezer eurót, és nélkülözhetetlenek a nálunk készülő gépekhez. A típust már használjuk, és nagyon bevált, ezért szerzünk be még egyet belőle” – mondta Inotai István. A megmunkálóközpontot a Körber már megrendelte, várhatóan jövőre érkezik és áll üzembe. 

További eszközökre is leadták már a rendelést a cég beszerzői. Kézi lézerhegesztő, alumíniumvágó, emelőgépek és szerszámbeállítók szerepelnek a bevásárlólistán: ezeket ugyancsak jövőre vehetik kézbe a munkatársak. 

Ráadásnak ipari méretű napelemes rendszer épül a gyártócsarnokok tetőszerkezetére. Az előrehaladott állapotban lévő beruházás a bekapcsolása után napközben a gyár áramigényének jelentős részét fedezni fogja. A költségcsökkentés mellett, a Körber tekintélyes mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást is megspórol a nap energiájának munkára fogásával, ami összhangban van a cég fenntarthatósági stratégiájával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában